Tudja-e, hogy az ózondús levegő valójában mérgező?

Azori-szigetek
A nyugati Alpok tizenegyezer méter magasból
Vágólapra másolva!
A köznyelvben az ózondús levegőt az egészséges, friss tiszta levegővel azonosítják, azonban ez nem helyénvaló, ugyanis a troposzférában, elsősorban a földfelszín közelében az ózon mérgező.
Vágólapra másolva!

Az ózon azt jelenti, bűzleni

A légköri levegő 21 %-át oxigén (O2) alkotja. A trioxigén, vagy közismert nevén az ózon (O3) az oxigén allotróp módosulata (az allotróp módosulat egy elem különböző szerkezetű változata), három atomból álló oxigénmolekula, míg a levegő 1/5 részét alkotó oxigén két atomból épül fel.

A troposzféra alsó rétegében az ózon mérgező hatású vegyület Forrás: Harkányi Árpád

A két molekula kötése közti különbség jelentősen eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokat eredményez. Az oxigén kétatomos változata , amelyet belélegzünk elengedhetetlen az élethez.

A három atomos trioxigén, vagy ózon molekula Forrás: Wikimedia Commons

A szagtalan és stabil kétatomos oxigénmolekulával szemben az ózon igen reagens és kellemetlen szagú vegyület, amely a nevét is innen kapta.

Christian Friedrich Schönbein 19. századi svájci kémikus, az ózon "keresztapja" Forrás: Wikimedia Commons

1840-ben Friedrich Schönbein svájci kémikus nevezte el „ozein"-nek, ami azt jelenti, bűzleni. Ha nincs mivel reakcióba lépnie, könnyen átalakul kétatomos oxigénmolekulává. Levegőben szikrák, elektromos kisülések (például villámlás) hatására keletkezik kétatomos oxigénmolekulából.

Már kis koncentrációban is mérgező

Az ózon már kis koncentrációban is mérgező. Nagyobb koncentrációban bőrrákot, szemirritációt, tüdő- és hörgőbetegsége idézhet elő, a növényeknél mutációt, csökkenő termést és pusztulás okoz, valamint korrodálja, erodálja a műtárgyakat és épületeket is.

Villámlás során, az úgynevezett koronakisüléskor ózon keletkezik Forrás: Wikimedia Commons

Az erősen reagens ózon jó fertőtlenítő, amellyel például víztisztításnál a szennyvizek szervesanyag-tartalma csökkenthető.

Mivel az ózon erős oxidálószer, a szerves molekulaláncot feldarabolja, szabadgyökök és hidroxilgyökök jönnek létre.

A toxikus vegyületeket lebontja, így a szűrés során visszamaradó koncentrátum könnyebben kezelhető. Az ózon mint tisztítószer könnyen előállítható, és nincs környezetszennyező melléktermék.

A nagyvárosokban veszélyes szmogot okoz, a sztartoszférában fontos védőpajzsot alkot

Az ózon az okozója az úgynevezett Los Angeles típusú fotokémiai szmognak. A kipufogóból kibocsájtott szennyeződések (nitrogénoxidok, szénhidrogének, szénmonoxid) ultraviola-A sugárzás és pára hatására ózonná és nitrogén-dioxiddá alakulnak, továbbá egyéb káros anyagok is keletkeznek: szabadgyökök, hidrogén-peroxid és PAN-vegyületek (peroxi-acetil-nitrát) formájában.

Így néz ki Hong Kong szmogos, illetve tiszta időben. Az úgynevezett Los Angeles típusú fotkemikus szmog kialakulásában komoly szerepet játszik az ózon Forrás: Origo

Ez a veszélyes füstköd nyáron alakulhat ki a nagyvárosok reggeli csúcsforgalmában,

és dél körül éri el a legmagasabb koncentrációt, amikor a legerősebb a napsütés. Éjszaka, a napsütés hiányában a füstköd megszűnik.

A sztratoszférban az ózonpajzsnak fontos védelmi szerepe van Forrás: NASA


Bár itt a földfelszínen az ózon káros, a sztratoszférában, a földfelszíntől számítva 10-50 km magasan fontos védelmi szerepet tölt be, ugyanis megakadályozza, hogy a káros UV sugarak a földre jussanak, mivel elnyeli azokat.

(Szomor Anikó összeállítása)