Cyanide Blues: kiemelkedő magyar természetfilmes siker

Európa egyik legrangosabb természetfilm-fesztiválján Török Zoltán természetfilmes alkotása két kategóriában is bejutott a legjobb három film közé. A film főszereplői a cianidszennyezés utáni Tisza, egy rétisas és nem utolsósorban az ott élő emberek.

A Cyanide Blues c. filmet Török Zoltán természetfilmes forgatta, aki rendező, producer és operatőr volt egyben. A természetfilmeket gyártó svéd Scandinature Filmsnek dolgozó szakember egy éven át dolgozott a témán, ezúttal egy nyugat-európai kereskedelmi (!) televízió megbízásából. A cél az volt, hogy bemutassa: mit tesznek az emberek és mi történik a természettel a katasztrófa után.

"Ez az a történet, ami már nem szokott a címlapokon szerepelni, és éppen ennek bemutatása volt az, amivel engem megbíztak. A film három főszereplő, egy halász, egy ökológus és egy falusi fogadós sorsát kíséri végig, akik a folyó különböző pontjain próbáltak valamit tenni a Tiszáért. Egyben megegyezik a sorsuk: mindnyájan szeretik a folyót és életük szorosan összefügg vele. A filmben szerepel egy réti sas is, aki mérgezést szenvedett, és az ő közel egy éven át zajló felépülése is része a történetnek. Ám a főszereplő kétségkívül a folyó maga, aki segítette az érte harcolókat, a természet minden erejével, sokszor egészen bámulatos formában" - mondta Török Zoltán az [origo]-nak.

A Cyanide Bluest nevezték Európa egyik legrangosabb természetfilm-fesztiváljára, a 2001 decemberének elején megrendezett European Wildlife Film Festival-ra. Itt 181 film közül bekerült a legjobb 24-et jelentő döntőbe, a díjkiosztón pedig két kategóriában, köztük az egyik legrangosabban, a National Geographic Environmental Awardban ott volt a kiválasztott legjobb három között. S bár a díjat végül nem a Cyanide Blues hozta el, ez mégis nagy siker. Igen ritkának számít, hogy magyar természetfilm ilyen nagy sikerrel szerepeljen külföldi fesztiválon.

A filmet remélhetően a hazai média is bemutatja; tárgyalások folynak több tv-csatornával. Török Zoltán azonban már a jövőre összpontosít: a filmnek köszönhetően valószínűleg megkezdheti egy nagy természetfilm forgatását Magyarországon, világszínvonalú technikával és remek anyagi háttérrel.

Ajánlat:

European Wildlife Film Festival
A kétévente megrendezésre kerülő, igen rangos European Wildlife Film Festival az egyetlen olyan természetfilm-seregszemle, ahol kizárólag az "öreg kontinens"-ről készült alkotások versenyeznek.

Képek a filmből

A mérgezést szenvedett rétisas mára felépült betegségéből. Valószínűleg tavasszal eresztik szabadon
 

A Tisza öngyógyító ereje még a szakembereket is megdöbbentette

Pócs Sándor tiszai halász, a film főszereplője, akinek élete szorosan összeforrt a szeretett folyóval. "A Tisza nagyon erős, de még egy szennyezést már nem bírna ki" - mondja

Bár a folyó túlélte a szennyezést, a cián maradandó károsodásokat okozott a folyó ökológiájában

A filmet Török Zoltán több mint egy évig készítette a Tisza mentén