Ébredező vulkánok

Több évtizedes pihenés után a Mauna Loa és a monserrati Soufriere Hills vulkánja élénkülni látszik.

A Hawaii szigetén található, több mint 4 ezer méter magas Mauna Loából 18 évnyi szünet után újra fortyogás hallatszik, s a vulkán kúpja is jelentős emelkedésen ment át. A kutatók nyomon követik az eseményeket, hogy idejében értesíteni tudják a vulkán lejtőire települt lakosságot a várható veszélyről.

"A kitörést mindig földrengések előzik meg - magyarázza Peter Cervelli, az amerikai geológiai szolgálat Hawaii vulkánmegfigyelő részlegének geofizikusa. - A lávafolyam elérheti a sziget nyugati részén húzódó arany part turistaövezetét is."

A Mauna Loa legutóbbi, 1984-es kitörésekor a láva 34 kilométer hosszúságban folyt le a vulkán keleti oldalán, és elérte a Hilo nevű települést.

Nem jobb a helyzet a karib-tengeri Monserrat szigetén sem, ahol hónapok óta forró kő és hamu borítja a vulkán csúcsát. "Amennyiben a hamu- és kőzetkúp tovább nő, várható, hogy a láva valahol utat tör magának - de hogy mikor és melyik ponton, azt nem lehet tudni" - nyilatkozta dr. Peter Dunkley, a Monserrat Vulkánmegfigyelő Központ vezetője.

Közel négy évszázados hallgatás után a Soufriere Hills vulkánja legutóbb 1995-ben lépett újra működésbe, 19 ember halálát okozva - akkor 600 embert kellett kitelepíteni a szigetről. Ez alkalommal, a múlt hét óta 200-an hagyták el lakóhelyüket, de a kőkörgeteg irányától függően a veszélyeztetett övezet helye napról napra változik.