Az első beszélő majom

Amerikai kutatók egy csoportja szerint előfordulhat, hogy Kanzi, az emberek között felnőtt csimpánz valójában már beszél.

Forrás: Georgia State UniversityA váratlan eredmény, melyet a New Scientist magazin mutatott be, heves vitát váltott ki a kutatók között, hiszen a főemlősökről - különleges értelmi képességeik ellenére - mind ez idáig úgy tartották, képtelenek az emberi beszédre.

Kanzi, az atlantai Georgia State University területén élő 22 éves hím bonobo csimpánz (Pan paniscus) jó ideje - főemlős társaihoz hasonlóan - jelbeszéddel, szimbólumok segítségével kommunikál embertársaival. Nemrégiben azonban a szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy miközben a jelekre rámutatva "beszélget", alig hallhatóan hangokat is hallat.

A Kanziról készült százórányi videoanyag alapos tanulmányozásakor dr. Jared Taglialatela és dr. Sue Savage-Rumbaugh négy konkrét fogalom kapcsán figyelték meg a csimpánz említett hangjait: "banán", "szőlő", "ivólé", "igen". A hangok akkor is ugyanúgy hangoztak el, amikor eltérő kontextusban, eltérő szövegkörnyezetben kerültek szóba. Habár a kutatók szerint lehetséges, hogy a hangok nem jeleznek egyebet, mint az állat hangulati megnyilvánulásait, az "igen"-t kísérő hang akkor is kivételt képez, ezt ugyanis Kazni más-más lelkiállapotban egyazon hanggal fejezi ki. "Nem mi tanítottuk rá - magától csinálja" - nyilatkozta dr. Taglialatela.

Beszéd vagy hangulat-jel

Forrás: Georgia State University
Kanzi a jel-táblán a "jó" jelre koncentrál

"Az, hogy a hangok kiadásában az állat lelkiállapota is szerepet játszik még nem zárja ki, hogy a cselekvésnek értelmi szabályai, értelmi rendszere volna" - magyarázza Frans de Waal főemlőskutató (Emory University, Atlanta).

A "beszélő majom" szenzációja kapcsán felmerül a kérdés, mit is nevezünk nyelvnek, mitől beszéd a beszéd. Korábban a szakemberek úgy vélték, már a jelbeszéd is nyelvnek, beszédnek minősül. Ezt a nézetet alapjaiban rengette meg az a Washoe nevű csimpánz, amely először sajátította el az emberek számára kifejlesztett amerikai jelbeszédet. Egyes szakemberek, s ide tartoznak Kanzi esetének kritikusai, ezt követően kezdték hangsúlyozni, hogy a nyelv elengedhetetlen feltétele bizonyos szintaktikai, mondattani összefüggések rendszere.

Forrás: Georgia State University
Kanzi kölyökkorában

"Kanzi esete valóban mérföldkő lehet a főemlőskutatásban" - véli John Mitani, a University of Michigan (Ann Arbor) munkatársa. Mitami és de Waal ugyanakkor óva int attól, hogy ebből az egyedi esetből messzemenő következtetéseket vonjanak le. Ahhoz, hogy Kanzi képességét valóban a nyelv egyfajta megnyilvánulásának tekintsük, be kell bizonyosodnia, hogy az állat tudását eltérő szituációkban is képes hasznosítani. Mások odáig mennek, hogy a jelenség csak akkor tekinthető nyelvi képességnek, ha ugyanezt más bonobo példányoknál is kimutatják.

A megfigyelés mindenesetre tovább növeli azon bizonyítékok halmazát, melyek szerint az emberi nyelv megjelenése az evolúció során nem volt előzmények nélküli, s a korai főemlősök is rendelkezhettek olyan képességekkel, melyet primitív nyelvnek tekinthetünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK