Pingvineket láttak a Dunán

A Margitsziget déli csücskén a reggel órákban egy csapat Antarktiszon honos királypingvint láttak - jelentették szemtanúk. A madarak valószínűleg a Dunán úsztak föl a fővárosig.

Forrás: ORIGO
A képen nem a Duna és nem egy királypingvin látható

A madarak kétségkívül a Déli-sarkon élő királypingvin faj (Aptenodytes patagonicus) képviselői, s az ornitológusok elképedve szemlélik az esetet, mivel mindezidáig egyetlen szabadon élő egyedet sem figyeltek meg, ami ennyire északra jutott volna el - nyilatkozta Szűcs Tihamér Tivald. A pingvineket szemmel láthatóan megviselte a hosszú utazás, hiszen a zord életkörülményekhez alkalmazkodott állatok röpképtelenek, ezért csakis úszva tehették meg a hosszú utat a Déli-sarktól a Margitszigetig.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a globális fölmelegedés számos állat- és növényfaj viselkedésére hat, s talán ez az oka a királypingvinek gigászi kirándulásának is. Ehhez járulhatott hozzá az idei hosszú s különösen hideg tél is. Amennyiben a Dunán további pingvincsapatok jelennek meg, a szakemberek úgy tervezik, az állatoknak a Tisza-tavon alakítanak ki új élőhelyet - heringeket és fókákat telepítenek a tóba, és persze nem maradhatnak el majd a jéghegyek sem.

Forrás: ORIGO

KAPCSOLÓDÓ CIKK