Beszakadt a vulkán csúcsa Monserrat szigetén

Hatalmas robbanás rázta meg a karib-tengeri Monserrat vulkánját július 13-án, vasárnap, miután a heves esőzések miatt a tűzhányó csúcsának egy része beomlott.

A robbanáskor aláhulló vulkáni hamu és törmelék jelentős károkat okozott a környék vegetációjában - nyilatkozta Richard Herd, a Monserrat Vulkánmegfigyelő Központ igazgatója. Az érintett területen nem voltak emberek, s a környező településeken élőket felszólították, maradjanak a lakóépületeken belül és kövessék figyelemmel a híradásokat.

A Soufriere Hills vulkánja néven ismert tűzhányó csúcsának Tar-folyó felé eső oldala július 12-én, szombaton omlott be, s az alázúduló sárlavina pillanatok alatt elárasztotta a völgyet.

Mint arról beszámoltunk, 2002 októberében a szakemberek figyelmeztettek, amennyiben a hamu- és kőzetkúp tovább nő, várható lesz, hogy a láva utat tör magának. Az akkori felhívás nyomán mintegy 300 lakost telepítettek ki a völgyből, s ennek köszönhető, hogy a vulkán aktivitása ezúttal nem járt áldozatokkal. A Soufriere Hills vulkánja 1995-ben, több évszázados hallgatás után lépett ismét működésbe, s a váratlan esemény nyomán - az evakuálások miatt - a sziget lakossága felére csökkent.

Az ég jelenleg is vöröses-sárga fényben úszik a tűzhányó csúcsa felett, s a vulkánmegfigyelő központ folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a várható fejleményekről.