Fogamzásgátlás a koalák között

Hamarosan nem kevesebb, mint 3000 nőstény koala kapja meg fogamzásgátlóját az ausztráliai Viktória államban.

A nagyszabású akcióra azért van szükség, mert a Melbourne-től délnyugatra fekvő Mount Eccles nemzeti park területén élő koalák annyira elszaporodtak, hogy kipusztíthatják a parkban egyetlen táplálékukat, az eukaliptuszt (Eucalyptus viminalis) - ismertette Sally Troy kutató. "Ahogy a koalák csak esznek és szaporodnak, az erdő folyamatosan pusztul."

A kutatók korábban már számos módszerrel próbálkoztak, ám sem az ivartalanítás, sem az állatok áttelepítése nem hozta meg a várt eredményt, ezért folyamodtak a lényegesen humánusabb és remélhetőleg hatékonyabb eljáráshoz - a fogamzásgátláshoz.

A hormonális tartalmú eszköz beültetéséhez nem szükséges az állat elaltatása, sem elszállítása, és a behelyezést követő 5 évben fejti ki hatását. Az eszközt már sikerrel alkalmazták állatkertek erszényesein, így kengurukon, ám vadon élő emlősök közt erre még nem volt példa.

Szapora koalák

A koala (Phascolarctos cinereus) nősténye akár a 18 évet is megérheti, s ez alatt 8-11 utódnak adhat életet. Egy átlagos példány kétéves kora körül válik ivaréretté.

Az ausztrál koalaalapítvány adatai szerint az országban mintegy 100 ezer példány él, nincs természetes ellenségük, ráadásul védettek, ezért néhány régióban drámai gyorsasággal emelkedik a számuk.

A fogamzásgátló-program várhatóan a jövő év második felében kezdődik, és két évet vesz majd igénybe, mire mind a 3000 nőstényhez elér. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK