Elfogynak a nagy fehér cápák

Egy új genetikai teszt kétséget kizáróan ki tudja mutatni a nagy fehér cápa uszonyát és a húsát a levesekben, illetve más élelmiszerekben. A világ egyik legfélelmetesebb ragadozójaként számon tartott nagy fehér cápát az emberek lassanként a létezéséből halásszák ki, hogy a fogait vagy az állkapcsát trófeaként adják el, az uszonyát pedig méregdrága áron elfogyasszák a mind kedveltebb cápauszony levesben.

Tudósok becslései szerint a nagy fehér cápa populációja 79 százalékkal csökkent az Atlanti-óceán vizeiben annak ellenére, hogy hivatalosan is a világ egyik leginkább védett cápafaja, és az Egyesült Államok, Ausztrália, Málta, valamint Namíbia törvényileg korlátozta a vadászatát.

Némi bizakodásra ad okot a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS - vadvilág védelmi társaság) és a floridai Nova Southeastern University Guy Harvey Research Institute (GHRI) kutatóinak bejelentése egy új genetikai tesztről, melyet a bűnügyi laboratóriumokéhoz hasonló vizsgálati technológiával fejlesztettek ki. A széles körben használható, egyszerű módszerrel teljes biztonsággal mutatható ki a fehér cápa bármely része, például az uszonya nem csak a friss, hanem a szárított ételekben is, sőt a többi cápafajtól is meg lehet különböztetni.

Minthogy a nagy fehér cápa védelmét megnehezíti óriási vitalitása, amellyel képes hatalmas távolságokat megtenni, a WCS elhatározta, hogy mozgásukat részletesen tanulmányozza a dél-afrikai partoktól távoli vizeken.