Dinoszaurusz-lábnyomok az autópályán

Legalább ötven, több mint 150 millió éves dinoszaurusz-lábnyomot fedeztek fel Svájc északnyugati részén egy autópálya építése során.

A Jura kantonbeli Chevenez helységnél talált lelet régebbinek tűnik, mint az, amit a néhány kilométerre fekvő Courtedoux-ban tavaly fedeztek fel, ugyancsak az A16-os autópálya építési munkálatai közben - közölték szeptember 22-én, hétfőn a felfedezést bejelentve a helyi hatóságok.

Annak érdekében, hogy megmenthető legyen a chenevezi lelőhely egy része, tárgyalások kezdődtek a svájci kulturális minisztérium és a közlekedési tárca mérnökei között.

Courtedoux-ban 2002 februárjában 500 dinoszaurusz-láblenyomatot találtak egy 800 négyzetméteres területen. A lábnyomok egyike elérte az 55 centiméteres hosszúságot. Erről a területről, a Jura kantonról, illetve hegységéről nevezték el a geológusok a 213-144 millió évvel ezelőtti földtörténeti jura időszakot, amelyet a dinoszauruszok uralma, valamint a repülő hüllők, a madarak és a virágos növények megjelenése jellemzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK