Kettétört a világ legnagyobb jéghegye

2005.02.01. 14:26

A Déli-sarkvidéken kettétörött egy vihar után a világ legnagyobb jéghegye, amely 2000-ben szakadt le az Antarktisz összefüggő jégmezőjéről.

A Déli-sarkvidék B-15 elnevezésű jégóriása, amely 11 ezer négyzetkilométeres területével közel akkora kiterjedésű volt, mint Korzika szigete, októberben vált ketté - idézte az Antarctic Sun című újság keddi számát az MTI.

Jelenleg az antarktiszi francia kutatóállomás közelében emelkedő, C-19-A elnevezésű jégóriás számít a Föld legnagyobb jéghegyének. Amerikai kutatók október 31-én, múlt pénteken helyeztek el időjárás- és helymeghatározási szondákat a kettétört jéghegy egyik darabján, az újonnan keletkezett B-15-A jelzésű jéghegyen.
 
A B-15 még 2000 márciusában kelt önálló életre, akkor vált le az ún. Ross-selfjégről. Ezt követően más jéghegyekkel együtt eltorlaszolta a McMurdo-Sound kutatóállomást. A hatalmas torlasz egyrészt nagy pingvinkolóniákat vágott el költési helyüktől, de ami talán még ennél is vészesebb, az öbölben elzárta a folyamatos vízcsere útját, s ennek hatására az év során drámaian, 40 százalékkal csökkent a tengervíz planktonállománya, ami a sarkköri élővilág táplálékláncának alapja.

"Ez az első alkalom, amikor műholdas felvételekkel követjük nyomon és dokumentáljuk, milyen mértékű hatása van egy ilyen méretű jéghegy leszakadásának és mozgásának a helyi ökoszisztémára" - nyilatkozta Kevin Arrigo, a kaliforniai Stanford University kutatója.

Forrás: NASA
Az érintett terület

A tengeri madarak milliói pusztultak el amiatt, hogy úszás helyett gyalogosan kellett megtenniük a költési hely felé vezető utat - a szárazföldön, illetve jégmezőkön meglehetősen esetlenül totyogó madarak nem bírták ki a szokatlan megpróbáltatást. Sok kisebb és gyengébb pingvin, valamint fészekbe rakott tojás esett a tengeri rablósirályok áldozatául - nyilatkozták a lapnak pingvinkutatók.

A Ross-tenger partvidéke ad otthont a Földön élő császárpingvinek 22 százalékának és a kisebb testű Adelie-pingvinek 30 százalékának. A hatalmas veszteséget jól illusztrálja, hogy a James Ross-sziget Crozier-fokánál korábban észlelt császárpingvinek háromnegyede eltűnt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK