Madáróriások a műtőasztalon

Örökre lakat kerülhet Magyarország egyetlen hivatalos madárkórházára. A hortobágyi szárnyas-klinikát működtető alapítványnak ugyanis elfogyott a pénze, jelenleg másfél millió forint a hiányuk. A kórház bezárásával az ott lábadozó védett vadmadarak egy részére kalitka, a többire pedig elaltatás vár.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén Magyarországon egyedülálló intézményként működő alapítványi madárkórház, amely az egész országból fogadja szárnyaszegett, törött lábú, balesetet szenvedett vagy pusztán legyengült "pácienseit" idén januárra a csőd szélére került - mondta el Baji-Gál Erzsébet, az alapítványt felügyelő kuratórium elnöke.

A kórházalapítás ötlete csaknem húsz éve született. 1985-ben került a Hortobágyi Állami Gazdasághoz a fiatal állatorvos házaspár, Déri János és Dériné Simádová Beáta, akik éppen madárimádatuk okán költöztek erre a vidékre, friss egyetemi diplomával a zsebükben. Déri doktor eleinte hobbinak tekintette a vadmadarak gyógyítását, annak idején az íróasztalán végezte az első műtéteket. A megszállott állatorvosok csaknem minden pénzüket a madarak gyógyítására fordították.

1999-ben nyílt lehetőség arra, hogy hivatalosan is megalapítsák a madárkórházat, amelyben mára felszerelt műtő, altatógép - mely eredetileg humángyógyászati célokat szolgált - és egy ajándékba kapott röntgenkészülék várja a tollas pácienseket.

A komplikáltabb műtéteknél Déri Jánosnak gyermekkori barátja, a Szent István Egyetem állatorvos-tudományi karán oktató Beregi Attila segít, aki nemcsak a műtőasztal mellett, de rendszeresen pénzzel is támogatja a madárgyógyítást. A kórház idővel lábadozórészleggel is bővült: felépült a 25 méter átmérőjű, óriási sasröpde, amelyben felgyógyulásukig élnek a védett madarak. Emellett számos kisebb helyiség szolgálja a betegeket, a felvilágosítás munkáját pedig egy bemutatóterem szolgálja, amelyben rendszeres tárlatvezetés során a madármentés tudnivalóival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK