Támad a Földközi-tenger

A Földközi-tenger szintje folyamatosan emelkedik, mégpedig egyes részein tízszer gyorsabban, mint a világtenger más részei esetében - állapították meg a Haifai Egyetem kutatói.

Izrael partjainál ez az emelkedés évi 10 milliméter, vagyis tíz év alatt már tíz centiméter volt, miközben az 1977 és 1991 közötti időszakban még csak évi 1-1,8 millimétert emelkedett a víz szintje. A víz szintjét 1958 óta mérik rendszeresen. A tengerszint emelkedése következtében Izrael part menti területeiből évről évre elnyel valamennyit a tenger.

A kutatók számára rejtély, hogy a vízszint miért emelkedik jobban a Földközi-tenger keleti medencéjében, mint például Olaszországban vagy Spanyolországban. Marseille-nél például a vízszint 1885 óta csupán 1,2 milliméter emelkedett, Velencében pedig az emelkedés 1990 és 2000 között összesen 2,39 milliméter volt, miközben Izraelben csak az elmúlt tíz évben 100 millimétert mértek.

A vízszintemelkedés oka általánosságban a földi atmoszféra melegedése, az Északi-sarkvidék jégtakarójának olvadása lehet, s ehhez jön még, hogy a felmelegedő víznek a térfogata is megnő.