Egyre betegebb a tengerek élővilága

A miértekre számtalan válasz adódik, amelyek közül nehéz kiválasztani a valódi okokat. Az egyik népszerű elmélet szerint a fertőzések kapcsolatban állnak a globális felmelegedésből adódó hőmérséklet-emelkedéssel, amely például a korallokat teszi kiszolgáltatottá a fertőzésekkel szemben, illetve a puhatestűeket pusztító parazitáknak - mint a Perkinsus marinusnak - kedveznek, amelyek észak felé is terjeszkedhetnek. A vizek felmelegedésével magyarázható, hogy a teknősöket megtámadó herpeszvírus következtében kialakuló tumorok egyre gyorsabban növekednek.

Egy másik elmélet szerint mindezekért elsősorban a túlhalászat felelős, amely megbolygatta az évezredek során kialakult kényes biológiai egyensúlyt és biodiverzitást. Mindenesetre, ha a karibi sünök kipusztulását nem a felborult ökoszisztéma okozta is, a sünök legfőbb táplálékának számító algák túlzott elszaporodása miatt megfogyatkozott korallszám már minden bizonnyal ennek tudható be.

Más vélemények szerint egyre több patogén kórokozó kerül a tengerekbe a háziállatokról, például a kutyákról. Emellett a vizek szennyeződése, a méreganyagok bioakkumulációja is jelentősen gyengíti az emlősök immunrendszerét.
 
Végül az is felmerült, hogy az óceánjáró hajók rakterébe került, két kontinens között ingázó állatok lehetnek felelősek az egyes területeken korábban ismeretlen betegségek megjelenéséért.

A kutató ugyanakkor arra az eshetőségre is felhívja a figyelmet, hogy a megbetegedések aránya még a leírtnál is nagyobb - elképzelése szerint a halak számának fogyatkozása éppenséggel a tudományos megfigyelések csökkenését vonja maga után, s így valószínű, hogy a betegségek egy jelentős részéről tudomásunk sincs.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK