Bepillantás az Etna torkába

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület előtt felfedte az Etna gázokba burkolt krátereit.

Rendkívüli képeket készítettek a közelmúltban Európa legnagyobb vulkánjának, az Etnának egyik csúcskráteréről a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) közelmúltban ott járt túracsapatának tagjai. Ritka alkalom ugyanis, hogy a híres tűzhányó ennyire felfedi "intimitását", vagyis láttatni engedi azokat a kürtőket, melyeket legtöbbször a krátert kitöltő mérges gázok eltakarnak.

A 3350 méter magas szicíliai vulkánóriásra jellemző, hogy a tűzhányóknál megszokottól eltérően nem egy, hanem négy csúcskrátere s több mint 300 oldalsó, úgynevezett parazitakrátere van. Míg ez utóbbiak csak egyszer, kialakulásukkor működnek, a csúcskráterek működése folyamatos. Igaz, hogy leginkább - napjában többször is - csak gáz- és porkitöréseket produkálnak, és csak ritkán - akár többéves szünetekkel - lávakitöréseket.

A négy főkráter (Északkeleti-, Központi-, Délkeleti-kráter és a Bocca Nuova) csak ritkán teszi lehetővé, hogy a kutatók bepillanthassanak, s még ritkábban, hogy le is ereszkedhessenek belsejükbe. Ez utóbbira a Bocca Nuovában, a 80-as években volt lehetősége néhány mindenre elszánt vulkanológusnak. Azóta a felfokozott aktivitás sokszor még a kráter közelébe sem engedi a kíváncsiskodókat.

Azért néha a helyzet számunkra is kedvezően alakulhat. Amikor ugyanis a vulkáni aktivitás csökken, és a szél is az ember segítségére van, az egyébként fojtogató kén- klór- és hidrogénvegyületeket tartalmazó, gázokkal telített katlanba az igazán szerencsések bepillantást nyerhetnek. Így történt ez 2004. júliusában, a BEBTE túrájának idején is.

A felvételen (l. képgalériánkat) a kb. 600 méter átmérőjű Központi-kráter 300 méteres mélységben, a függőleges meredélyekkel határolt aljzatán ülő két kürtőjét látjuk, melyek mélysége akár több száz méter is lehet. Ezek a csatornák teremtik meg a közvetlen összeköttetést a hegy belsejében lévő magmakamrával. A kép láttán nehéz elképzelni azt a jelenséget, amikor a kürtőkből, a feláramló gázok által hajtott magma (kiömlését követően láva) képes akár az egész krátert is kitölteni, s annak pereméről túlcsordulva, a vulkáni kráter oldalán lefolyni.

Lieber Tamás - Láng István

KAPCSOLÓDÓ CIKK