A chiantinak már csak ötven éve van

Vágólapra másolva!
Már csak fél évszázada van hátra a hírneves olasz vörösbornak, a chiantinak, mert a globális felmelegedés nyomán lehetetlenné válik az alapanyagát adó szőlőfajták termesztése az olasz borvidékeken - ismertették egy firenzei klímakongresszuson. Az olasz borászokat bizonnyal kevéssé vígasztalja a hír, hogy a legjobb pezsgőt sem a franciák, hanem a britek készítik majd.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás előrejelzései nyomán a klasszikus olasz chianti - akárcsak a barolo borfajta - várhatóan nyomaiban sem fog hasonlítani a régire: a hőség és a sűrű esőzések nyomán az olasz szőlőből készült bor lassan elveszíti majd jellegzetes bíborszínét, testességét és bukéját, s alighanem emelkedik majd alkoholtartalma. Az olasz borászokat vajmi kevéssé vigasztalhatja az az amerikai szakértői jóslat, amely szerint 50 év múlva a legjobb pezsgő sem Franciaországban, hanem a brit szigeteken készül majd.

A borúlátó amerikai elemzést egy firenzei klímakongresszuson ismertették a hétvégén, valósággal sokkolva az olasz borbarátokat. A tanulmány nem sok jót ígér más vizsgált borvidékekre nézve sem. A múlt század második felének klímaingadozásait elemezték a chilei, dél-afrikai, ausztráliai és olasz területeken, összesen 27 körzetben, s e tendenciák alapján vázolták fel az évszázad közepére e szőlőültetvényeken várható változásokat.

A pezsgő Albionba tart

Gregory Jones, a Dél-Oregon Egyetem professzora firenzei előadásában azt jósolta, hogy a Toszkánában található chianti borvidékein átlagosan két Celsius-fokot emelkedik majd a hőmérséklet 2050-re, s ezért, valamint a fokozódó szárazság miatt csökken majd az itt honos szőlőfajták kártevőkkel szembeni ellenállóképessége. A bor minősége így már nem lesz a régi, még akkor sem, ha technológiai változtatásokkal lehet valamit javítani: minden egyes Celsius-fok emelkedés nyomán - a tengerszinttől mért magasság tekintetében - 150 méterrel magasabbra kell vinni az ültetvénysorokat.

Forrás: EPAA várható olaszországi változásokat sehogy sem lehet majd kedvezőnek minősíteni az amerikai klímaszakértő szerint, aki ugyanakkor azt jósolta: a század közepén német területen lehet majd igazi chiantit előállítani, míg a francia pezsgő minőségét a brit szőlők biztosítják majd.

A chiantit termelő toszkánai gazdák szövetségének vezetői vitathatónak tartják az amerikai kutatók jóslatait, de elismerték, hogy az utóbbi években máris változott a klíma. Rámutattak, hogy idén is kitűnő szőlőterméssel számolnak, de azt sem hallgatták el, hogy egy a szárazságot jobban tűrő szőlőfajta kinemesítésén fáradoznak. A chianti Firenzétől délre elterülő hazájában 584 borász tevékenykedik 7151 hektárnyi szőlőt termő területen. A chianti classico néven ismert vörösborból évente mintegy 500 millió euró értékben forgalmaznak.