Útonálló elefántok

2004.12.20. 16:51

Ormányos útonállók fenyegetik a Thaiföld keleti részén lévő Kao Ang Rue Ni természetvédelmi területen áthaladó teherautókat: a környéken élő elefántok a mostani száraz évszakban összehangolt akcióval csapnak le az élelmiszert, elsősorban cukornádat, tapiókát és egyéb ínycsiklandó gyümölcsöket szállító gépkocsikra.

Az év nagy részében az útról szinte észrevehetetlen a mintegy 200 fős elefántcsorda, de a száraz évszakban, amikor csökkennek a vadonban hozzáférhető élelmiszer- és víztartalékok, az állatok rákapnak az áthaladó szállítmányok dézsmálására - mondta Juo Sanatham, a nemzeti park vezetője.

Az elefántok hajnalonként lépnek akcióba: a csorda vezére kiáll az útra, és testével eltorlaszolja azt. Amikor az érkező kocsi megáll az előtte tornyosuló hatalmas ormányos láttán, előkerülnek az addig a fák között várakozó elefántok, nekiesnek a kocsin lévő finomságoknak, és abba sem hagyják a lakmározást, amíg teljesen jól nem laknak. Amikor tele a hasuk, miden további nógatás nélkül visszatérnek a dzsungelbe.

A nemzeti park munkatársai és a helybeliek szerint egyébként az elefántok még soha nem bántottak egyetlen gépkocsivezetőt sem, sőt, a csordavezér mindig ügyesen fékezi társait, ha némelyik kifosztott sofőr panasza nyomán a park munkatársai kivonulnak a helyszínre. "Az egyetlen, amit tehetünk, hogy a száraz évszakban továbbra is vigyázunk embereink biztonságára. Végtére is az elefántokat nem tilthatjuk ki az útról, hiszen a terület nem is olyan régen - egészen a nyolcvanas évekig, az út kiépüléséig - még teljesen az övék volt" - mondta Juo Sanatham.

KAPCSOLÓDÓ CIKK