Felébredtek a medvék Oroszországban

2005.01.21. 9:40

Szentpétervárott igencsak meglepődtek az állatkerti látogatók, amikor az egyik fekete medve a tél kellős közepén egyszerűen kisétált a barlangjából.

A medve nem szokott tévedni, sőt az sem lehet korai ébredésének oka, hogy megzavarták álmában - az állat időérzékét az oroszországi rekordmeleg tréfálta meg. Szentpétervárott napokon át szokatlanul enyhe volt az idő, már több helyen 7 Celsius-fokot, rekordmeleget mértek. A szakemberek szerint az enyhe telet kísérő erős szél és eső a tavaszi időre emlékeztette a medvét.

A város maga is különösen fest: a megszokott vastag hótakaró helyett mindenhol olvadni kezdett a hó. A folyó jégpáncélja is elvékonyodott. A vízügyi szakemberek áradásoktól tartanak. A zoológusoknak a meleg idő mindenesetre tökéletes alkalmat adott, hogy megfigyeljék, hogyan viselkednek a medvék.

A hírek szerint azonban nemcsak az állatkertekben ébredeznek az állatok. Fehéroroszországban a vadon élő borzok, sündisznók és medvék is felkeltek hosszú téli álmukból. Kalinyingrádban már a növények is a tavaszra készülnek. Az első virágok szirmot bontottak, miután napok óta tartósan 10 fok körüli volt a hőmérséklet. A gond csak az, hogy a tavasz csak napokra bújt elő, az állatok nemsokára fázni fognak a visszatérő hidegben, a rügyek lefagynak. A zoológusok pedig tanulmányozhatják, hogyan korrigálják "tévedésüket" a hosszú álmukból felébredt állatok.

Bilkei Bora/greenfo.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK