A Krím-félsziget - a hét műholdképe

2005.04.04. 8:55

Ezen a héten a Fekete-tenger északi részén található Krím-félszigetet mutatjuk be űrfelvételen. Lassan megérkezik a tavasz erre a tájra is: a szárazföldön a csupasz talajfelszínre utaló barna színen helyenként halványzöld foltok jelennek meg.

A Krím-félsziget Ukrajna legdélebbi része. Éghajlata a Kelet-európai-síkság kontinentális és a Földközi-tengerrel érintkező Fekete-tenger szubmediterrán klímájának átmenete. A félsziget déli és nyugati partját a Fekete-tenger, keleti (a képen jobb oldali) partját pedig annak beltengere ("öble"), az Azovi-tenger mossa. A félsziget északi része lagúnák sorozatával tagolt földszoroson érintkezik az európai szárazfölddel.

A kép talán legérdekesebb momentuma, hogy a különféle vízfelszínek mennyire eltérő színnel jelentkeznek a felvételen. A Fekete-tenger kék színétől jelentősen különbözik a tengerrel csak a szűk Kercsi-szoroson érintkező Azovi-tenger zöldeskék árnyalata. Ennek az az oka, hogy a beltengerben sokkal sűrűbb a folyóvízi hordalékanyag, és a kisebb sótartalmú víz élővilága is eltér valamelyest a tengerétől. A lagúnákban a zöld és a szürke árnyalat keveredik: előbbi a tisztább vizet, utóbbi pedig a hordalékkal, sárral inkább érintett tavakat jelzi. Az említett zöld növényzetfoltokat a félsziget közepén találjuk. A félsziget legnagyobb városa, az ukrán haditengerészet több ostromot megélt bázisa, Szevasztopol a Krím déli csücskének nyugati (a képen bal) oldalán, egy keletre nyúló öböl partján található.

A felvételt 2005. április 1-én, a reggeli órákban készített a TERRA műhold MODIS rendszere. A kép nagyobb változata

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK