Kép a krokodilt nyelt óriáskígyóról

2005.10.12. 13:56

Egy soha nem látott felvétel igazolja, hogy egy távoli jövevény letaszította trónjáról az Everglades mocsarainak csúcsragadozóját.

Az Everglades mocsarainak élővilágát ősidők óta az amerikai aligátor uralta - nem volt állat, amely elbírt volna vele. A park őrei azonban október elején olyasmit találtak, ami lidérces álmaikban sem fordult elő: a mocsár felszínén egy 4 méter hosszú szalagos tigrispiton bomladozó teteme lebegett,  s gyomrából kibuggyant utolsó áldozata, egy közel két méteres aligátor. Az aligátorból csupán testének alsó része látszik, fejét és mellső lábait a piton gyomra takarja. A kígyó élve nyelhette le a hüllőt, ám az aligátor túl nagy falatnak bizonyult, a piton gyomra szétrepedt, s az állat szinte azonnal beledöglött a lakomába, amiről így elmondható: csak a szeme kívánta.

Forrás: EPA

A teljes kép nagyobb méretben

A Floridában található park biológusai nem örülnek a hatalmas kígyó megjelenésének: "bekövetkezett, amitől tartottunk, a mocsár élővilágában gyökeres változást hozhat a mesterségesen betelepített idegen állat, az egész tápláléklánc felborulhat, a kígyó ugyanis nem csak az aligátorra jelent veszélyt".

Nem ez az első ismert esete a piton és az aligátor küzdelmének, ám eddig minden alkalommal az aligátor győzött, s ez reményt adott a biológusoknak: a helyi csúcsragadozó elbír az idegen jövevénnyel. Arról nincsenek adatok, hány piton "garázdálkodik" az  Evergladesben, s fenyegeti a többezer aligátort, annyi bizonyos, hogy az elmúlt két év során legalább 150-et fogtak be - ismertette Joe Wasilewski, krokodilvadász.

A szalagos tigrispiton eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, kisállattartók évek alatt "telepítették" a floridai vidékre - egyszerűen itt engedték szélnek hatalmasra nőtt házi kedvencüket. A piton huszonöt évig is élhet, s akár hatméteresre is megnő.