Ködfoszlányok a Balatonon - a hét műholdképe

2005.12.19. 10:55

December második hétvégéjén ismét erős volt a hajnali ködhajlam a Kárpát-medencében. 12-én, hétfőn az Alföldön tovább maradt meg a köd, a Dunántúl nagy részén azonban kora délelőtt már tiszta, napos időt élvezhettünk. A ködtakaró maradványai csak a Balaton és a Dunakanyar térségében láthatók.

A kép északkeleti (jobb felső) sarkában a Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Naszály nyúlik az alacsony szintű ködtakaró fölé. A Börzsönynek még havas gerinceit és vulkanikus szerkezetét is láthatjuk. A Gerecsénél és a Budai-hegységnél véget ér a köd. A kép jobb szélénél jól követhető a Duna vonala, az északnyugati sarokban pedig a kis ködsáv alatt a halványtürkiz színű Fertő-tó.

A Dunántúl közepén a környezeténél kicsit melegebb Balaton felett tovább maradtak meg a ködfátylak. Érdemes megfigyelni a fehér ködmező bal felső csücskénél a párából kiemelkedő tanúhegyek barna pöttyeit. A barna szín egyébként az egész területen a hómentes, de már minden levelétől megszabadult késő őszi-kora téli erdőket jelzi.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A felvételt december 12-én, hétfőn, 9 óra után rögzítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK