Medve garázdálkodik Németországban

2006.05.23. 10:43

Százhetven év után először néhány jel arra mutat, hogy vadon élő barnamedve járt Németországban. Bár az állatot magát nem látták, a széttépett hét birkából, illetve a hátrahagyott mancs- és szőrnyomokból a szakértők biztosra veszik, hogy medve járt Felső-Bajorországban.

Forrás: EPA

A szakemberek úgy vélik, a medve Ausztriából tévedhetett át német területre, és előfordulhat, hogy hosszabb ideig Bajorországban marad. A szomszédos Ausztriában már napokkal előbb fel-felbukkantak az állat nyomai. Legutóbb május 18-án, csütörtökön a bajor-osztrák határtól két kilométerre, osztrák területen, Pflach bei Reutte településnél észlelték a torkos ragadozó nyomait, egy teljesen kifosztott méhészetben.

Forrás: EPA

Később szombaton Garmisch-Partenkirchen közelében találtak három széttépett juhot, ezért Werner Schnappauf bajor környezetvédelmi miniszter még aznap délután engedélyezte, hogy a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársaival együttműködve próbálják csapdába ejteni a ritka vendéget. Nem azért, mintha bántani akarnák, és foglyul sem akarják ejteni, hanem - ha sikerül elkapni - lövedékkel rövid időre elkábítják, és mielőtt elengednék, kis készülékkel látják, el, amely közvetíti, merre jár. A május 22-re virradó éjszaka azonban hiába kutattak az állat után Garmisch-Partenkirchennél - közölte a bajor környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Forrás: EPA

A WWF szakértői szerint Auszriában még mintegy harminc barnamedve él a szabadon, a mai Németország területén azonban 1835-ben terítették le az utolsó példányt a felső-bajorországi Ruhpoldingnál.

Meztelenre vetkőztek a medvékért Londonban

Még mindig a medvéknél maradva: több mint száz állatvédő aktivista vetkőzött meztelenre Londonban azért, hogy rámutasson egy angol hagyomány  fenntarthatatlanságára. A május 21-ére szervezett akcióval az állatokkal szembeni etikus bánásmódért küzdő PETA nevű  nemzetközi szervezetnek az a célja, hogy ne öljenek le több barna medvét csak azért, hogy a brit királyi őrség hagyományos, bundás fejfedőiből időről időre újabbak készüljenek. A látványos tüntetésen 139 aktivista vesz részt - olvasható a szervezet  honlapján. Azért éppen ennyi, mert évente közel ennyi kanadai medvét mészárolnak le a cél érdekében. Egy fejfedő  előállításához akár egy egész medvebundát is felhasználnak, mutat rá a PETA, aki szerint a medvebőrt ideje lenne műszőrmével  pótolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK