A Temze-torkolat - a hét műholdképe

2006.07.11. 13:23

Heti műholdképünkön Európa egyik legszebb tölcsértorkolatához látogatunk.

A folyók torkolatának alakját az árapálymozgás és a hordalék aránya határozza meg. Ahol a dagály és az apály váltakozása elszállítja a folyó hordalékát, ott tölcsértorkolat alakul ki, ez jellemző Európa atlanti partjain, ahol a képen látható Temze mellett a Szajna, a Loire és a Garonne is ilyen alakú torkolattal éri el a tengert. Ha a hordalék több, mint amennyit az árapály elszállít, akkor deltatorkolat alakul ki; ez a helyzet pl. a Duna vagy a Nílus esetében.

A mostani műholdkép legfeltűnőbb jelensége épp az, ahogy az Északi-tengerbe jutó hordalék elszínezi a vizet. Így megfestve a tengert, a hordalék jól mutatja a víz pillanatnyi áramlásának irányait. A kép egyébként a dagály végefelé készült, amikor a víz már kitódul a tölcsértorkolatból.

A kép nyugati (bal) oldalán látható szárazföld Anglia, tőle délre a La Manche (a Csatorna) látható, másik partján Franciaországgal és (a kép keleti szélén) Belgiummal. A térség és Nyugat-Európa legnagyobb városa, London a Temze torkolatának mélyén látható, halványbarna foltként a zöldes mezőgazdasági területek hátterén.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Az AQUA műhold MODIS-rendszerének képét július 1-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK