Mindig is többségben voltak a nők

Vágólapra másolva!
Az emberiség egész történelme során a nők létszáma mindig felülmúlta a férfiakét - erre a következtetésre jutottak a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet kutatói legújabb tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

A kutatók 51 különböző népcsoporthoz tartozó 623 férfi esetében végezték el az összehasonlító genetikai vizsgálatokat. Az elemzések kimutatták, hogy mind az Afrikából történő kirajzás előtt (ez kb. 70 ezer éve történt), mind utána, az emberiség egész története során a nők létszáma lényegesen felülmúlta a férfiakét.

A népességek eredetének vizsgálatakor a kizárólag anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t és az apai ágon öröklődő Y-kromoszómának a sejtosztódás során nem újrarendeződő szakaszát (NRY) elemezték. A mitokondriális DNS és az NRY összehasonlító vizsgálata révén olyan demográfiai folyamatok ismerhetők meg, mint például a migráció. A korábbi elemzéseket azonban különböző molekuláris biológiai eszközökkel végezték, így az eredmények megbízhatatlanok voltak. A mostani vizsgálatban olyan új szekvenálási módszert dolgoztak ki, amely összemérhetővé tette az NRY és a mitokondriális DNS vizsgálati eredményeit.

"Az új szekvenálási technika segítségével kiküszöbölhetővé váltak a korábban alkalmazott eljárások torzító hatásai, így hitelesebb képet kaphatunk genetikai történetünkről" - fogalmazott Mark Stoneking, a tanulmány vezető szerzője. A vizsgálat eredményeit a Investigative Genetics című szaklapban közölték.