Fény derült a gluténérzékenység molekuláris hátterére

Vágólapra másolva!
A gyakran drámai következményekkel járó gluténérzékenység molekuláris hátterére ad magyarázatot egy ma megjelent tanulmány: a bélbolyhok pusztulásával járó kórképet eszerint a gluténben előforduló három fő komponens okozza. A felfedezés leszűkíti azoknak a kezelési módszereknek a körét, amelyek a betegség gyógyítását célozzák - a kórkép felismerése és megelőzése szintén hatékonyabbá válhat a jövőben.
Vágólapra másolva!

A cöliákia vagy gluténérzékenység egy emésztőszervi eredetű betegség, amelynek következtében képtelenné válunk a kenyérben, gabonafélékben, tésztákban vagy akár a sörben előforduló, glutén nevű fehérje feldolgozására. A gluténintolerancia hosszabb vagy rövidebb idő elteltével oda vezet, hogy a bélbolyhok nem lesznek képesek a táplálékkal bevitt tápanyagok és vitaminok felszívására, amelynek következtében agyi és idegrendszeri problémák, a csontok, a máj és más szervek elégtelenségei alakulnak ki. A cöliákiában szenvedő betegek egyetlen lehetősége, hogy teljes mértékben elkerüljék a glutént akár csak nyomokban is tartalmazó élelmiszereket.

A gluténérzékeny felnőttek körülbelül fele azonban még a gluténmentes diéta ellenére sem számíthat teljes javulásra, kis mennyiségben ugyanis olyan ételekbe vagy italokba is kerülhet glutén, amely egyébként nem tartalmazza ezt a vegyületet. Ezeknél a betegeknél gyakran még a gluténmentes diéta bevezetését követő ötödik év után sem regenerálódnak megfelelően a bél bolyhai.

Jason Tye-Din és munkatársai új tanulmányukban a betegek számára gyakran komoly szenvedést okozó problémák kezelésére kínálhatnak megoldást a jövőben. A kutatás során 244, cöliákiával diagnosztizált beteg immunreakcióit vizsgálták azt követően, hogy 3 napig az egyébként tiltott búzát, rozst vagy árpát fogyasztották. A vizsgálat különlegessége, hogy korábban a legátfogóbb felmérésbe is csak tizedennyi beteget vontak be - írja a Science Translational Medicine beszámolója.

Forrás: Science Translational Medicine

A Walter and Eliza Hall Institute kutatói munka közben

A kutatók egy egyszerű algoritmus segítségével több ezer peptidet vizsgáltak át (a peptidek a fehérjék építőkövei) a betegek vérmintáiban, miután a betegek immunrendszere támadásba lendült a 3 nap alatt bevitt glutén ellen. Kiderült, hogy a gluténérzékenység kiváltója egy eddig alulértékelt peptid: ez az egy kémiai anyag felelős a búza, az árpa és a rozs mérgező hatásáért is (a gluténnak egyébként mintegy 16 ezer alkotóeleme van). Újdonság volt az is, hogy felismerték: a T-sejtek, amelyek az immunrendszer védekezőreakcióit irányítják, csak a gluténban előforduló háromféle peptidre specifikusak - ez azt jelenti, hogy csak erre a három kémiai anyagra érzékenyek. Márpedig ez a 3 peptid az, amely a gluténérzékeny beteg nagy részénél kiváltja a konkrét immunreakciót - olvasható a Science egészségügyi kutatásokkal foglalkozó szakfolyóiratában.

Az eredmények azt a mostanáig be nem bizonyított feltevést is alátámasztják, hogy a cöliákiát olyan kóros T-sejtek okozzák, amelyek csak néhány "kulcspeptidre" érzékenyek.