ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] tudomány> műholdképek

Mindentudás Egyeteme
Repülés
Haditechnika
Szótár
Kvízpart
Vendégszoba
Videa
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés
betöltés folyamatban ...

Kedvencünk

Forrás: ELTETél Nyugat-Európában is - a hét műholdképeMíg nálunk a tél leghidegebb napjai köszöntöttek be, a fagy szinte egész Európában látható az űrből is. A kontinens nyugati felén szép műhold- képet hozó, többnyire derült időjárás volt.

Forrás: ELTEFüstoszlop Los Angelesnél Óriási erdőtűz pusztított Kaliforniában. A tüzet a forró őszi szelek okozták, s eddig több mint ezer embernek kellett elmenekülnie a területről. A műholdképen a tűz óriási, 200 kilométeres füstoszlopát is láthatjuk.

Forrás: ELTEHómezők Afrikában is A tél hírnökeként Észak-Afrika partjai mentén is leesett az első hó. A felhők elvonultával a műhold is látta a hómezőket. A hírek szerint a havazás a marokkói partoktól (a felvétel bal szélén túl) az Atlasz algériai vidékeiig terjedt ki.

Forrás: ELTEA Volga-delta A Volga, Európa leghosszabb folyója - amely egyben a kontinens délkeleti határát jelöli ki - a Kaszpi-tóba ömlik. Az igen bővizű folyó és a jelentős árapályt nem mutató állóvíz találkozásá- nál kontinensünk legkifejlettebb deltája alakult ki.

Forrás: ELTEHó az Alpokban Már nemcsak az Alpok magasabb csúcsaira, de az 1500 méter fölötti gerincekre is meghozták a havat. Miközben Közép-Európát szinte folyamatos felhőzet takarja, a friss hó sok helyütt előbukkan a hamisszínes műholdképeken.

Forrás: NASAMegmentik az Aral-tó egy részét Az Aral-tó kiszáradását, vízfelszínének folyamatos zsugorodását már többször bemutattuk műholdképeken. Egy érdekes mérnöki próbálkozással talán megmenthető lehet a tó egy része a kiszáradástól.

Forrás: ELTEÉjfélkor is süt a nap északon Június 21-én volt a nyári napforduló - az északi féltekén ilyenkor tart legtovább a nappal, és ekkor a legrövidebb az éjszaka. Szent Iván éjszakáját valójában három nappal később, 24-én ünnepeljük.

Forrás: ELTENapfogyatkozás az északi sarkvidéken Ahhoz, hogy egy nagyfelbontású műhold vételi zónájába épp beleessen a teljes napfogyatkozás sávja, nagy szerencse kell. Az augusztus 1-jei fogyatkozás esetén a Terra műhold éppen jó helyen tartózkodott ehhez.

Forrás: ELTESzavanna és dzsungel a Viktória-tónál A Viktória-tó a világ harmadik legnagyobb tava. A tó mellett a felvételen megjelenik egy igen ritka látvány: felhők nélkül láthatjuk a kongói esőerdők egy nagyobb darabját, a túloldalán pedig a szavannavidéket.

Forrás: NASAVulkáni köd a Hawaii-szigetek felett Űrfelvételeket nemcsak a műholdakon elhelyezett automata észlelőberendezések készítenek. Az emberes űrrepülések során is sok fénykép készül a Földről. Ráadásul az űrhajósok nem "automaták": felismerik az érdekes témákat.


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Mindentudás Egyeteme 2.0

16 előadás 16 izgalmas témában.

Partnerek

Forrás: AFP Forrás: MTI