Nanohordozóban szállítják a gyógyító RNS-t a rákos sejtekhez

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan parányi gyógyszerszállító eszközt fejlesztettek ki, amely az eddigieknél sokkal gyorsaban jut el a célsejtekhez a szervezetben.
Vágólapra másolva!

A nanohordozó (nanocarrier) nevű szállító egy lipid-alapú szerkezet, amely kis darab RNS-t tartalmaz. A lipidek olyan zsírok és zsírszerű molekulák, amelyek főszerepet játszanak a sejthártyák szerkezetének fenntartásában. A hordozóba zárt RNS-szakasz elindítja az úgynevezett génelcsendesítési folyamatot, amelynek végeredményeként a "lecsendesített" gének képtelenek lesznek a betegségeket vagy más egészségügyi problémákat okozó fehérjék termelésére.

Noha a hordozó fő alkotórésze hasonlít már létező és korábban tanulmányozott szállítókéra, az Ohio Állami Egyetem kutatói specifikus segítő (helper) molekulákat kapcsoltak a hordozó felszínéhez, amellyel megnövelhető a szállító hatékonysága. A hordozók megtalálják a sejtekbe vezető "autópályákat", így gyorsabban bejutnak a sejtekbe, mint a hagyományos hordozók, majd szétesve lerakják szállítmányukat, jelen esetben az RNS-szakaszokat. A small interfering (kis interferáló) RNS-nek vagy siRNS-nek nevezett szakaszok azután hosszabb időre képesek elcsendesíteni a célgéneket.

A közelmúltban végzett tanulmányok azt igazolják, hogy a Chenguang Zhou és munkatársai által tervezett nanohordozó hatszor hatékonyabban csökkenti a célfehérjék termelődését, mint a korábban vizsgált hordozók. Mindez annak köszönhető, hogy az újfajta hordozó gyorsabban és hatékonyabban "siklik be" a sejtekbe, mint a régebbi típusok.

A kutatást kiválasztották az Amerikai Gyógyszerkutatók Egyesülete (American Association of Pharmaceutical Scientists - AAPS) 2011-es biotechnológiai innovációs díjára. Zhou-t meghívták, hogy mutassa be munkáját az AAPS májusban tartott biotechnológiai konferenciáján.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, amelyek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriális hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Már itthon is gyártanak titanát-nanocsöveket

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen