Állásfoglalás a nanotechnológia egészségügyi hatásairól

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémiát és további 22 nemzeti akadémiát tömörítő EASAC és az Európai Bizottság egyik főigazgatóságaként működő Közös Kutatóközpont (JRC) a nanotechnológia egészségügyi hatásaival kapcsolatos jelentést tett közzé. Ebben a téma legjobb szakértői a nanoszerkezetek és nanoanyagok egészségügyi és környezeti lehetőségeiről és kockázatairól tájékoztatják a döntéshozókat és a közvéleményt.
Vágólapra másolva!

Az EASAC (Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete) - melynek választott alelnöke Pálinkás József, az MTA elnöke - és a JRC (Európai Közös Kutatóközpont) stratégiai együttműködésének első eredménye az a közös állásfoglalás, amelyet a két szervezet A mesterségesen előállított nanoszerkezetek hatása az egészségre: szempontok a haszon-kockázat elemzéshez címmel adott ki a nanotechnológia egészségügyi hatásairól. A tizenhárom szakértő közös munkájaként megszületett állásfoglalás egy időben jelenik meg az Európai Bizottság ajánlásával, amelyet a nanoanyagok új, egységes definíciójának elfogadásával kapcsolatban tett.

A jelentés megállapítja, hogy a nanotechnológiának mint ígéretes új tudományterületnek a jövőben kiemelt szerepe lehet az Európai Unió innovációs stratégiájában, a kontinens gazdasági fejlődésében, illetve az iparágak közötti versenyben. A dokumentum szerint olyan összehangolt, tudományos alapokon nyugvó szabályozó keretrendszerre van szükség, amely egyszerre veszi számba a nanoszerkezetek lehetséges egészségügyi, illetve környezeti hatásait. A jelentés szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a nanoanyagok új generációjának kifejlesztése szükségessé teszi a különböző tudományterületek kutatóinak minden eddiginél szorosabb együttműködését. Az EASAC és a JRC közös állásfoglalásának megállapításai az "EU 2020" stratégiával egyetemben összehangolt munkát sürgetnek a nanotechnológiai innovációk terén, illetve figyelmeztetnek a nanoanyagok mindennapi életünkben betöltött szerepével kapcsolatos társadalmi vita fontosságára.

Az Európai Bizottság tudományos szerve, a Közös Kutatóközpont, amelynek együttműködő partnere az MTA, és az EASAC vezető képviselői 2011. október 18-án Brüsszelben írták alá a két szervezet közötti szorosabb együttműködésről szóló megállapodást, amelynek elsődleges célkitűzése a tudományos eredményeken alapuló politikai döntéshozatal támogatása.

Forrás: MTA