Szeretve és kigúnyolva: a kerti törpék története

Éppen 130 évvel ezelőtt, 1872 nyarán kezdte meg egy türingiai kisvárosban egy cég kerti törpék sorozatgyártását - az évfordulón pedig a berlin-neuköllni galériában kiállítás nyílt az apró színes és többnyire szakállas emberkék történetéről.

A "Szeretve és kigúnyolva" mottójú tárlaton megtudhatja a látogató, hogy az agyagból készített és égetett törpéket eleinte csak gazdag emberek engedhették meg maguknak.

Az agyagmanók igazi térhódítása a XIX. század végén kezdődött, amikor a nagyvárosok peremén olcsón parcellázott telkeken kiskerttulajdonossá léptek elő német tisztviselők és szakmunkások milliói. A törpékről ők sem akartak lemondani - Grafenroda alig győzte kielégíteni az igényeket.

Hogy ki miért állít fel törpé(ke)t a kertjében, annak számos oka lehet - a hiánynak viszont többnyire az, hogy az illető giccsesnek tartja a színes manókat. A törpebarátok egy része viszont mesevilágban képzeli magát szeretett figurái körében, s van, akinek a messze tűnt gyermekkort idézik fel nap mint nap.

A kiállításon megtekinthető bírósági ítéletekből kiderül az is, hogy törpék felállítása a kertben éppúgy jelentheti az építési jogszabályok és a szomszédságjog megsértését, mint a szerzői jogokét vagy az alkotmányét. Hollandiában például 1925 és 1989 között hatósági engedélyt kellett beszereznie annak, aki törpével akarta díszíteni a kertjét.

A németek számára persze a Made in Germany törpe az igazi - és a választék hatalmas. A szokványos figurák (szakállas, piros sapkát viselő, mosolygó gnóm) mellett az utóbbi években megjelentek az alternatív alakok is a piacon: hátában kést "viselő" törpe (mottó: a szomszéd bosszúja), exhibicionista törpe (kabátját széttáró és nemi szervét mutató törpe) vagy fekete alsóneműt viselő domina, azaz női szexdémon.

Nincs esélyük a német piacon az importáruknak - olyannyira, hogy a kelet-európai hamisítványok elleni küzdelemben a helyi gyártók maguk mögött tudhatják a vámőrséget is. Az utóbbi évente több száz, külföldön gyártott utánzatot koboz el és semmisíttet meg, védve a német törpék érdekeit és piacát.

Óvatos becslés szerint ma a német kertekben mintegy 25 millió törpe teljesít szolgálatot. Pár évtizede divatba jöttek a politikusokat ábrázoló gnómok. Egykor kedvelt kerti dísz volt egy Adenauert, Erhardot vagy Strausst ábrázoló törpe. Napjaink slágere az (egyébként is alacsony) Gregor Gysi. A reformkommunista PDS egykori frakcióvezetőjének, jelenleg Berlin gazdasági szenátorának 13 centiméter nagyságú, tojástörőnek is használható törpe-változata 9,71 euróért rendelhető meg az interneten.

Dorogman László