Amiért nem házasodnak a férfiak

Nem igaz, hogy a férfiak elleneznék a házasság intézményét. Egyszerűen nem sürgetik, hogy az oltár elé vezessék őket - derül ki a Rutgers Egyetemen működő Nemzeti Házasság Projekt legújabb vizsgálatából

A "Miért nem kötelezik el magukat a férfiak: Fiatalemberek attitűdjeinek vizsgálata a szex, a randevúzás és a házasság iránt" című tanulmány feltárja azt a 10 legfontosabb indokot, ami a férfiakat a házasodás elhalasztására sarkallja. A fő indokok között olyanokat találunk, mint: a szingli élet örömei; bőséges házasság előtti nemi élet; a házasodást erőltető társadalmi tényezők csökkenése.

A tanulmány a Nemzeti Házasság Projekt éves, a házasság intézményének amerikai állapotáról szóló jelentésében szerepel. A vizsgálati eredményeket nyolc, egyenként hatvan nőtlen, heteroszexuális, 25 és 33 év közötti  férfiból álló fókuszcsoporton végezték 2002 januárjától áprilisáig az Egyesült Államok négy nagyvárosi térségében.

A fókuszcsoportok a következő területek iránti attitűdöket vizsgáltak: szex, randevúzás, házasság, találkozás nőkkel, együttélés, szerelmi házasság, a házasság időzítése, a házasodást erőltető társadalmi tényezők, válás, a gyermekek iránti vágy és a munkával, illetve a családdal töltött idő megfelelő egyensúlya.

"Az először házasodó férfiak átlagéletkora országunkban elérte a 27 évet, ami történelmi rekordnak nevezhető" - nyilatkozta David Popenoe, a Nemzeti Házasság Projekt egyik igazgatója. "Jó hír viszont, hogy a később házasodó férfiak stabilabb egzisztenciális háttérrel, és főleg érzelmileg érettebben vágnak bele a házasságba. Rossz hír ugyanakkor, hogy merevebbek lehetnek: előfordulhat, hogy kevésbé hajlanak arra, hogy megkössék az együttéléshez egyébként nélkülözhetetlen kompromisszumokat."

"A kohabitáció, azaz az együtt élés is késlelteti a férfiak házasságkötését" - jegyezte meg Barbara Dafoe Whitehead, a Nemzeti Házasság Projekt másik vezetője. "A férfiak a házasélet összes előnyét élvezhetik barátnőjükkel anélkül, hogy fel kellene adni függetlenségüket."

A fókuszcsoportokból gyűjtött adatok alapján íme a következő 10 indok, amiért a férfiak nehezen hajtják igába fejüket:

1. Könnyebben gyakorolhatnak tartalmas nemi életet házasság nélkül, mint korábban.
2. Barátnőjükkel egy háztartásban élve a házasélet szinte valamennyi előnyét élvezhetik anélkül, hogy elköteleznék magukat.
3. Szeretnék elkerülni a válást annak minden gazdasági vonzatával egyetemben.
4. Csak később szeretnének gyermeket vállalni.
5. Attól tartanak, hogy a házasság túl sok változást és kompromisszumot követel meg tőlük.
6. Szívük tökéletes párját várják - egyelőre eredménytelenül.
7. A társadalom nem várja el, hogy házasodjanak.
8. Vonakodnak elvenni olyan nőt, akinek már vannak gyermekei.
9. Előbb szeretnének saját házat, mint saját feleséget.
10. Addig szeretnék élvezni a szingli élet örömeit, amíg csak lehet.

Ami a gyermekáldást illeti, alig volt a megkérdezett férfiak között, aki elismerte volna: ég a vágytól, hogy gyerekei szülessenek: a gyermekvállalás legtöbbjük szemében távlati célként jelent meg, ami olyan felelősséggel jár, ami egyelőre nem mernek vállalni.

Ugyanakkor növekvő egyetértés volt abban, hogy majdani gyerekeiket nem kívánják idegenek gondozására, azaz fizetett bébiszitterekre bízni; egyetértettek abban is, hogy jobb, ha az egyik szülő marad otthon a gyerekkel, vagy ha a nagyszülők segítenek e téren.

"Amennyiben ez a tendencia folytatódik, és a férfiak még később házasodnak, összeütközésbe kerülhet a nők éppen ellenkező előjelű igényével: ők - a csökkenő termékenységgel kapcsolatos problémák miatt - nem szeretnének örökké várni sem a párválasztással, sem a szüléssel" - jelentette ki Popanoe, majd elárulta azt is, hogy az átlagos amerikai lányt 25 évesen vezetik először oltár elé.

Ajánlat:

National Marriage Project

Korábban:

A házas férfiak szerencsésebbek
Az egyedülálló férfiak tesztoszteronszintje sokkal magasabb, mint feleséggel és gyerekekkel rendelkező társaiké - állapította meg a Harvard Egyetem kutatócsoportja.

Mikor házasodjunk?
A problémák gyakori forrása a nem megfelelő életkorban kötött házasság. 
 
A Vizsla Katalógus ajánlata:

házasság