Víz alatti régészeti felmérés a Balaton medrében

Víz alatti felmérést végez a Balaton medrében hétfőtől egy héten át a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) búvárrégész csoportja - tájékoztatta.

Tóth János Attila régész, a KÖH Nyilvántartási és Tudományos Igazgatóságának főosztályvezetője elmondta, hogy a tudományos kutatás egyik célja a szántódi révtől nyugatra álló, a tó közepe felé húzódó kőépítmény kiterjedésének, szerkezetének és környezetének felderítése.

A program keretében elvégzik a hajósok és horgászok által jelzett - nagy valószínűséggel kőszállító uszályként azonosítható - úgynevezett "akadó" felmérését, valamint a révtől keletre található, kőből és fából készült konstrukció vizsgálatát is.

A kutatás kiterjed továbbá a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán elterült, a középkori írásos forrásokban is említett Losta helység mára víz alá került területének lokalizálására és a megfigyelhető régészeti jelenségek dokumentálására.

Tóth János Attila ismertetése szerint a KÖH búvárrégész csoportja a Pelso Balatonkutató Egyesület és a Győri Búvár Sport Egyesület közreműködésével hajtja végre a felméréseket.

A régészek és búvárok együtt merülve, egymást szakmailag segítve vizsgálják át a területet és készítenek helyszínrajzokat.