Várbarátok és régészek a csókakői vár megmentéséért

A Várbarátok Társasága civil szervezet tagjai és régészek közösen dolgoznak Csókakő, Fejér megye egyetlen középkori várának feltárásán, illetve megmentésén.

Forrás: elte.hu
A Csókakői várrom madártávlatból

Az 1995-ben alakult Várbarátok Társaságának tagjai fizikai munkával, továbbá várjátékok, fegyverbemutatók szervezésével segítik a történelmi emlék maradványainak minél teljesebb feltárását, rekonstrukcióját, illetve Csókakő történelmi jelentőségének megismertetését - nyilatkozta Sörédi Pál, a társaság tagja. Tavasztól őszig minden hónap utolsó szombatján "vártakarító napot" tartanak, amikor a sziklaszurdokban összegyűjtik a leomlott törmelékeket, szétválogatják, s a vár helyreállításához szállítják a használható köveket. Segítik a vármaradványok helyreállítását, az elmúlt évszázadokban leomlott falak újjáépítését, irtják a felesleges, elvadult növényzetet.

A társaság két szervezeti egysége, a Lovagi Társaság és a Kardhordozó Testvériség tagjai várjátékokat, fegyverbemutatókat szerveznek.

Az 1995-ben kezdődött kutatás eredményeként eddig a vár mintegy 40 százalékát sikerült feltárni - mondta el Hatházi Gábor, a tatárjárás után épült vár maradványainak tudományos feltárását irányító régész. Befejeződött a felső vár régészeti kutatása, napvilágra került az öregtorony, a hozzákapcsolódó palotával, ciszternával és a teljes várudvar, végeztek a 15. századi várkápolna maradványainak tudományos feltárásával, és megkezdték a felső várban a maradványok helyreállítását. Befejeződött a vár törökkori fogadóterének, a patkó alakú barbakánnak a kibontása és helyreállítása, s részben végeztek a kaputorony feltárásával is. Az utóbbi építménynek olyan részletekben gazdag maradványai kerültek elő, amelyek lehetővé teszik annak teljes rekonstrukcióját.

Az idén látnak hozzá a kazamatákkal, pincékkel szabdalt alsóvár feltárásához. A vár teljes régészeti kutatására optimális esetben 4- 5 évre van még szükség. Tavaly és az idén együttesen 22,7 millió forintot biztosított erre a célra a kincstári vagyonkezelő és a kulturális tárca.