Bálnavédelem a Kárpát-medencében

A bálnavadászat megfékezése érdekében a Greenpeace arra buzdítja a kormányt, hogy Magyarország lépjen be a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsba (IWC).

Forrás: MTIMagyarország IWC tagságával bővíthetné azoknak az országoknak a táborát, amelyek a bálnák védelme mellett állnak ki az eredetileg vadászattal foglalkozó államok által létrehozott szervezetben - áll a nemzetközi környezetvédelmi szervezet közleményében. Hazánk földrajzi elhelyezkedése koránt sem kizáró ok, hiszen a jelenleg 49 tagú IWC-be Ausztria, Finnország és Monaco is belépett - mutat rá a Greenpeace. Egyebek között ezeknek az államoknak köszönhető, hogy a bálnavadászati tilalom hatályba lépett és védelmi övezeteket jelöltek ki.

A Greenpeace utal arra, hogy Japán szavazatvásárlásokkal próbálja érvényesíteni a bálnavadászok érdekeit, ennek ellensúlyozásában Magyarország is részt vehetne saját szavazatával. A környezetvédő szervezet adatai szerint 1925 óta több mint 2,5 millió bálna esett áldozatául a vadászatoknak, a kihalás szélére sodorva ezeket az állatokat. A Greenpeace március 29-től április 6-ig országos kampányt rendez annak érdekében, hogy a lakossággal együtt buzdítsa a kormányt az IWC-tagságra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK