A kísértetek bennünk vannak

Angol pszichológusok szerint ha szellemeket látunk, az pusztán elménk interpretációja a testünket ért közönséges benyomásokra.

Forrás: IMPACJeges fuvallat, árnyékok a falon, suttogások - úgy érezzük, nem vagyunk egyedül. Több száz önkéntes bevonásával végzett nagyszabású vizsgálat eredménye szerint azonban mindez valójában nem több puszta érzésnél.

A Hertfordshire Egyetem dr. Richard Wiseman vezette kutatócsoportja elhatározta, hogy végre pontot tesz a kísértettörténetek végére, és kideríti, mi áll az élmények hátterében: valódi kísértetek vagy valami más.

A kísérletekben részt vevő önkéntes jelentkezők Nagy-Britannia igazi kísértetkastélyába látogattak el: az angol Hampton Court-palotába, és a skót South Bridge Vaultshoz.

A kísérlet résztvevőinek először az angol szellemparadicsomban kellett szembenézniük a félelemmel, ahol állítólag VIII. Henrik ötödik kivégzett felesége, Howard Katalin szelleme kísért.

Szokatlan tapasztalatok

A kastélyban magukra hagyott önkénteseket arra kérték, hogy jegyezzenek fel minden szokatlan jelenséget - lépések zaját, különös, hideg fuvallatokat, még azt is, ha egyszerűen úgy érzik, nincsenek egyedül. A kutatók ellátták őket egy térképpel, amelyen megjelölhették, hogy pontosan hol, mikor és milyen intenzitással törtek rájuk ezek az élmények. Mindezek előtt azonban arról kellett beszámolniuk, hogy hallottak-e már arról, hogy a helyszínen korábban észleltek "kísértetjárást".

A kutatók ezek után a különös tapasztalatok tér- és időbeni eloszlását elemezték. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy egy "normális " helyszínen véletlenszerűen oszlanak el az állítólagos "élmények", ám ha valahol tényleg különös jelenségek vagy lények "vannak", úgy ott azokat esetleg bizonyos pontokhoz és pillanatokhoz kötve érzékeljük.

Az eredmények meglepőek voltak: a résztvevők pontosan azokon a helyeken észleltek furcsaságokat, amelyeket - az elbeszélések szerint - a kísértetek rendszeresen látogatnak. Ilyenek például hírhedt György-terem és a Haunted Gallery.

Az edinburghi katakombákban ugyanez az eredmény született: a látogatók épp a leghírhedtebb helyeken élték át a legkísértetiesebb élményeket.

Környezeti tényezők

Forrás: UCLAA kutatók értelmezésében mindez azt jelenti, hogy kísértetet látni valós élmény, amely hosszabb időszakaszon keresztül bizonyos helyekre összpontosul. Ismeretes, hogy különböző kultúrák lakói évszázadok óta konzisztens módon hasonló eseményekről számolnak be.

"Kísértetet látni valós élmény, abban az értelemben, hogy vannak helyek, ahol előre jelezhetően különös érzetek törnek az emberre. A kísértetek létezése természetesen az egyik kézenfekvő magyarázat lehetne, amit erre az élményre nyújthatunk" - fogalmaz dr. Richard Wiseman.

De valóban léteznek-e ezek a kísértetek? Dr. Wiseman és munkatársai erre a kérdésre még nem találtak végső feleletet. A válaszuk egyelőre így hangzik: A kísértetekről beszámoló tapasztalatok valósak, de maguk a kísértetek nem.

"Bizonyos helyek nagyon hasonló élményeket keltenek az odalátogatókban. Ezek az élmények valódiak. Mindazonáltal azt hiszem, az ilyen élmények mögött inkább különböző vizuális tényezők és esetleg más környezeti kiváltó okok állnak, mint hazajáró lelkek."

KAPCSOLÓDÓ CIKK