Könyvajánló: A sötét bábok királynője

2004.12.16. 13:56

A pitypangok nem csinálják; a levéltetvek sem csinálják; a parányi édesvízi araszoló kerekes férgek pedig egyáltalán nem csinálják, mivel a faj egyedei között nincsenek hímek. Az emberi lények azonban két különböző neműek, és a két nem minden gond ellenére egymásra talál. Ez a lenyűgöző és pompás evolúcióelméleti olvasmány választ ad a kérdésre: a reprodukció több lehetséges formája közül miért éppen a szex, vagyis az ivaros szaporodás terjedt el az élővilágban?

A szex és az emberi természet evolúciója

Lewis Carroll gyönyörű meséjének főhőse Alice, Tükörországban találkozott a sötét bábok királynőjével, akinek szakadatlanul rohannia kellett, hogy egyhelyben maradhasson. Matt Ridley a Sötét Királynő példáján keresztül mutatja be, hogy az emberiség számára miért a szex a legjobb stratégia, a bennünk élő ragadozók elleni küzdelemben. Mindeközben az elmélet az emberi természet és kultúra tucatnyi rejtélyére is fényt derít: például miért a férfiak kérik meg a nők kezét; miért ragaszkodunk oly rögeszmésen a szépséghez; mi van annak a nyugtalanító ténynek a hátterében, hogy a nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe a szeretőjüktől, mint a férjüktől?

Az eredmény egy ragyogó stílusban megírt könyv, amely arra késztet mindnyájunkat, hogy a makacsul kitartó szexizmustól az állhatatosan fennmaradó romantikus szerelemig, mindent újra gondoljunk.

Kiadja az Akkord Kiadó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK