Jégen járhatott Jézus

2006.04.18. 9:42

Jézus egyik csodatételét kérdőjelezi meg egy floridai oceanológus professzor.

Doron Nof azt igyekszik bebizonyítani, hogy amikor Jézus a bibliai történet szerint a Genezáreti-tó hullámait taposta, hogy  elérje tanítványai halászcsónakját, valójában nem vízen, hanem jégen járt.

A Floridai Állami Egyetem professzorának elmélete szerint a  Földközi-tenger partvidékén a  történelem során nem egyszer volt olyan időszak, amikor a hőmérséklet lehűlése miatt akár a  Genezáreti-tó vize is befagyhatott, s a jég a tó nyugati partjainál akár olyan vastag is lehetett, hogy megtartsa egy ember súlyát. A Földközi-tenger vidékének klímájáról fennmaradt adatokat elemezve Nof professzor úgy látja, hogy egy ilyen hidegebb időszak épp egybeesett Jézus életével, aki talán éppen egy jégtáblán járva érte el a tavon  tanítványait.

Nof professzor neve nem ismeretlen: 14 évvel ezelőtt hasonló természettudományos elmélettel igyekezet magyarázatot adni egy másik bibliai jelenetre, arra, hogyan vezethette át népét Mózes a Vörös-tengeren. Nof az esetet különleges szél és tengeri viszonyokkal magyarázta. A professzor akkor is, most is többtucat felháborodott levelet kapott, "most azt kérdezik tőlem, a következő lépésem a feltámadás magyarázata lesz-e" - mondta el Nof.

KAPCSOLÓDÓ CIKK