Falikép(ernyő) nanocsövekbőlA képünkön látható, tökéletesen rendezett sorokban álló hosszú, vékony szénnanocsövek újabb nagy előrelépést hoztak a nanotechnológiában. A Buffalói Egyetem kutatói Zhifang Ren professzor vezetésével egy olyan hármas célt valósítottak meg általa, amely elérhető közelségbe hozza a lapos képernyők, az akár képként a falra akasztható televíziók és számítógép-monitorok kifejlesztését. "Nanocsöveink nemcsak páratlanul rendezettek, hanem viszonylag alacsony hőmérsékleten és üveghordozón növeszthető is. A legerősebb acélszálnál százszor-ezerszer erősebb nanocsövek rendkívül tartósak, és elektronemmissziós képességük is kiváló. Mivel az üveg alig századannyiba kerül, mint a régebbi szilícium alapú hordozóanyagok, a lapos képernyők gyártása gazdaságossá, áruk pedig megfizethetővé válhat" - foglalta össze Ren professzor az elért eredményeket.
A hagyományos képcsövekben egy nagy feszültségen működő elektronágyú folyamatosan elektronokkal bombázza a képernyőt, s eközben minden egyes képernyőpontot (pixelt) újra és újra végigpásztáz. Ahhoz, hogy az elektronsugár a képernyő valamennyi pontját elérje, legalább 30 centiméternyire kell lennie az ernyő síkjától - ezért az így működő televíziók és monitorok mélysége ennél kisebbre nem csökkenthető. A nanocsöves képernyőkben viszont valamennyi nanocső önálló, elektromosan vezérelhető elektronforrás, amely a képernyő síkjához akár 1 milliméternél is közelebb lehet. Ennek azonban szigorú technikai feltételei is vannak. Mivel a nanocsöveknek csak a csúcsa sugároz elektronokat, a csövecskéket úgy kell növeszteni, hogy a hordozóanyag síkjára pontosan merőlegesen álljanak.
Ahhoz, hogy a nanocsöveket üveghordozón növeszthessék, alaposan mérsékelni kellett a gyártás folyamatának hőmérsékletét is. Mivel az üveg 650 Celsius-fok fölött már erősen deformálódik, a hőmérsékletet ennél alacsonyabbra kellett csökkenteni. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a szintézis során nitrogén helyett ammóniát használtak, amely katalizátorként működött közre az acetilén lebontásában. (University at Buffalo)