Az első lépés a Mir felélesztéséhez

Kedden sikeresen startolt az a Progressz teherűrhajó, amelynek célpontja a Mir-űrállomás. Úgy tűnik, az oroszok komolyan gondolják a az űr-matuzsálem működésének meghosszabbítását.

A fellövés egy Szojuz hordozórakétával történt közép-európai idő szerint reggel hét óra 47 perckor a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. Az embert jelenleg nem szállító teherűrhajó a tervek szerint csütörtökön reggel fog összekapcsolódni az űrállomással.
A Progressz az üzemanyagon és a különféle berendezéseken kívül nagy mennyiségű oxigént visz magával. Erre azért van szükség, mert az űrállomásról e pillanatban is szivárog a levegő. A titokzatos lyukat egészen addig nem sikerült megtalálni, amíg hat hónappal ezelőtt az utolsó legénység elhagyta az űrállomást.

A Mir azóta lakatlanul kering az űrben, míg itt a Földön az oroszok megpróbálnak pénzt szerezni életben tartására és felújítására. A NASA nincs elragadtatva az új fejleményektől, mert közben a Nemzetközi Űrállomás építésének harmadik lépése - az orosz Szerviz modul fellövése - folyamatosan halasztódik. Ha az oroszoknak sikerül nyugati magántőkét találni a Mir fenntartására, akkor gyökeres fordulat következhet be az emberes űrrepüléssel kapcsolatos terveikben.

A múlt héten a Moszkva melletti irányítóközpont szakemberei aktiválták a Mir komputereit és a helyzetbeállításra szolgáló giroszkópokat. A szerkezet lassú forgását megállították, s olyan helyzetbe hozták, hogy napelemei a Nap felé fordultak. Elvégeztek egy pályamódosítást is, amelynek eredményképpen az űrállomás magasabb pályára került.
A jelenlegi tervek szerint márciusban két űrhajós indulna az űrállomásra egy Szojuz űrhajóval, hogy újonnan kifejlesztett eszközök segítségével megkeressék és lezárják a már említett léket. Ez arra utal, hogy a két lehetőség közül - a Mir felkészítése a biztonságos lehozatalra, illetve karbantartás további küldetésékre - a második látszik körvonalazódni. Egy biztos: hivatalos orosz bejelentés szerint az űrállomás augusztusig mindenképpen pályán marad.

S. T.

Ajánló:

Korábban:

2000. január 20. 1999. augusztus 28. 1999. augusztus 5.