Csám-csám, a gasztrobot

Egyesek szerint kétséges, hogy szerencsés ötlet-e a robotokat húsevésre szoktatni: netán idővel még észrevehetik, milyen rengeteg ember mászkál körülöttük.

Chew Chew (Csám-csám), egy tizenkét keréken zajtalanul gördülő, inkább vonathoz hasonlító szerkezet az első kizárólag élelmiszert - kémiai energiát - fogyasztó gasztrobot, amelyet augusztusban mutattak be egy Hawaiiban rendezett robotikai konferencián.Csám-csám a gasztrobot három, egyenként 1 méteres, kerekeken gördülő szerelvényből áll, és egyelőre csak kockacukrot fogyaszt: ezt a mikrobák szinte tökéletesen lebontják, s melléktermékként tisztán víz és szén-dioxid keletkezik

"Gyomra" mikrobiális üzemanyagcella (MFC), amelyben E. coli baktériumok bontják le az élelmet, és amely az eközben felszabaduló kémiai energiát elektromossággá alakítja. A feltaláló, a tampai Dél-Floridai Egyetem mérnöke, Stuart Wilkinson szerint a robot ideális tápláléka a hús lenne, a zöldség és gyümölcsfélék ugyanis kevésbé hasznosulnak benne.

Az üzemanyagcellában a mikrobák olyan enzimeket termelnek, amelyek lebontják a szénhidrátokat, s ennek során elektronok szabadulnak fel: ezek töltik fel a robotot működtető elemet. Wilkinson szerint a folyamat némiképp az emlősök légzéséhez hasonlítható, csak az oxigén szerepét az elektronok veszik át. Csám-csám egyelőre csak kockacukrot fogyaszt, ezért anyagcsereterméke tisztán víz és szén-dioxid. Mivel se keze, se lába nincs, mesterségesen kell táplálni. Egyelőre meglehetősen darabos a mozgása: a táplálékból termelt elektromos energia ugyanis nem elég a folyamatos működtetéshez, ezért azzal elemeket töltenek fel, s csak amikor azok telítődtek, akkor indul meg a robot.

Chris Melhuish, egy hasonló, csigaevő robot feltalálója szerint az energiaátalakítás kis hatásfoka miatt a hasonló szerkezetek nem annyira a szárazföldön, mint inkább a tengerekben terjedhetnek el. Halevő robotok lebeghetnének például a fürdőzőhelyek partjai mentén, s jelezhetnék a fenyegető cápaveszélyt. Wilkinson szerint azonban kétséges, hogy szerencsés ötlet-e a robotokat húsevésre szoktatni: netán idővel még észrevehetik, milyen rengeteg ember mászkál (úszkál) körülöttük.

(Élet és Tudomány)

Ajánló: