Startolt az Endeavour - képes beszámoló

Közép-európai idő szerint pénteken reggel 4.06-kor sikeresen startolt az Endeavour űrrepülőgép a floridai Kennedy-űrközpontból. Mint korábban arról részletesen beszámoltunk, az őt főből álló legénység feladata egy hatalmas napelem-rendszer telepítése a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Endeavour aktuális küldetésének részletes bemutatása: a napelem-rendszer, a szokatlan dokkolási módszer és az űrhajón kívüli munkákAz előkészületek során az egyetlen apró technikai problémát egy meglazult konzol jelentette a "fehér szoba", a legénység behajózására szolgáló szerkezet egyik oldalán (lásd fent), amelyet azonban gyorsan megjavítottak, s némi késéssel ugyan, de megkezdődhetett az üzemanyag feltöltése. A start fennakadás nélkül, a tervezett időpontban zajlott.

Video: az Endeavour startja

Az űrállomáshoz való csatlakozást szombaton, közép-európai idő szerint 20.57-kor tervezik. A Unity modulhoz jelenleg csatlakozó Progressz teherűrhajót pénteken este leválasztják az űrállomásról, nehogy "összeakadjon" vele a shuttle. Az első űrhajón kívüli munkára vasárnap kerül sor.Az Endeavour az indítóállványon, feltöltés közben (fotó: NASA/Spaceflight Now)A start pillanata (fotó: Reuters)A küldetés már három másodperce tart...(fotó: Reuters)A start az űrrepülőtér karácsonyfája felett (fotó: Reuters)

Az Endeavour küldetése (STS-97) a 11. abban a 88 tervezett űrrepülésben, amelyek a Nemzetközi Űrállomás teljes összeszereléséhez szükségesek.

Ajánló:

A SpaceflightNow beszámolója a startról.