Virtuális múmia

Íme Nesperennub, a virtuális múmia - koponyájában lék, szemüregében üveggolyó. Az új háromdimenziós rekonstrukció a múmia veszélyeztetése nélkül mutatja meg az egykori egyiptomi pap igazi arcát.

Mostanában John Taylor, a British Museum munkatársa egy londoni korházba jár látogatni páciensét. Az ágya egy lepecsételt koporsó, a "beteg" pedig nem más, mint Nesperennub, a 2800 évvel ezelőtt élt thébai pap.

A kórházban CT-vizsgálatot végeztek a matuzsálemi korú páciensen, akiről több, mint 1500 felvételt készítettek. A felvételeket egy számítógépes program egyesítette virtuális múmiává. A projekt eredményeit a múlt héten mutatták be egy glasgow-i 3d vizualizációs konferencián.

Az új szoftver képes feltárni a kívánt mélységben az emberi test bármelyik részletét. A felvételeken még a koponya alatti idegvégződések lenyomata is látható.

Az 1960-as években készített röntgenfelvételeken Nesperennub koponyája mellett sapkaszerű tárgyat mutattak. A kutatók kezdetben úgy vélték, hogy a múmia mellé temették anyja méhlepényének egy darabját, amelyet a gyermek születése óta megőriztek szerencsehozó amulettként. Az új felvételeken azonban jól látszik, hogy a tárgy nem méhlepény, hanem egy agyagtál; az egyelőre nem világos, hogy azt mi célból temették a múmia mellé.

Egészen mostanáig a kutatók csak úgy ismerhették meg egy múmia "tartalmát", ha megbontották a vászontakarót. Még a múlt században is előszeretettel alkalmazták ezt a módszert, annak ellenére, hogy az egyiptológusoknak hamar rá kellett döbbenniük, hogy az végezetesen károsítja a múmia szöveteit. Az egyszerű röntgenfelvételek azonban nem nyújtanak megfelelő képet a múmiákról.

Csak távolról tapogat

Az új képi eljárás segítségével a régészek sokkal több mindent megtudhatnak az ókori egyiptomiakról, anélkül, hogy károsítanák a testet.

Taylor a továbbiakban szeretné elkészíttetni a koponya hű másolatát, amely alapján a múzeum látogatói Nesperennub arcát is megismerhetik.

A koporsóban talált festmények és hieroglifák alapján kiderült, hogy Nesperennub Kr. e. 800 körül volt a mai Luxor helyén álló ősi város, Théba Karnak nevű templomának papja.

A múmiát a Nílus partján fekvő Királyok Völgyében temették el, majd 1899-ben került a British Museumba. Egyiptomban ma már törvény tiltja az ókori kincsek kivitelét, így az európai múzeumok egyiptomi részlegei nem számíthatnak újabb múmiák érkezésére.

A múmia

A különféle sókkal kiszárított bebalzsamozott testet vászonba burkolták egy szárnyas védőamulett kíséretében. A mummifikáció hetven napos folyamata alatt a belső szerveket - a szív kivételével - eltávolították a testből.

A felvételeken látszik, hogy téglalap alakú lemez takarja azt a vágást, amelyen keresztül a szerveket Nesperennub testéből eltávolították. Más múmiákhoz hasonlóan Nesperennub szemüregeibe is üvegszemeket helyeztek, hogy a túlvilágon ne kelljen sötétben bolyongania.

Ajánlat:

Computerized Tomography