A csukott könyvek is elolvashatók

Hamarosan akkor is elolvashatunk egy könyvet, ha ki sem nyitjuk. A leedsi egyetemen néhány tizedmilliméteres hullámhosszú, terahertzes hullámokkal sikerült ezt megvalósítani.

A csukott könyv elolvasása néhány pikoszekundumos időtartamú, több irányból érkező hullámimpulzusokkal történik. Az impulzusok rezgésbe hozzák a papír és a nyomdafesték molekuláit. Mivel a különböző molekulák eltérő frekvenciával rezegnek, a rezgések elemzésével megállapítható, hogy a könyv lapjainak mely pontjain van nyomtatás.

A kuriózumszerű felhasználáson kívül a módszer az orvostudományban is alkalmazható. A terahertzes hullámok a röntgensugaraknál kevésbé terhelik a szervezetet. További előnye, hogy a megégett bőrrészeket, vagy a rákos daganatokat részletgazdagabban képezi le, mint az ultrahang.

A kutatók most a hullámok elemzésére hordozható készüléket akarnak kifejleszteni, hogy a módszert műalkotások vizsgálatára is alkalmazhassák. A hullámokkal a festmények festékrétege alá pillanthatnak, és vizsgálni tudják velük a művészet festési technikáját.