Már csak napi 45 liter kell az egészségsörből

Vágólapra másolva!
Bajor kutatók egészségmegőrző sör receptjével álltak elő.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOAz új sör különösen nagy mennyiségben tartalmazza a komlóban előforduló xantohumol nevű anyagot, s ettől az ital rendszeresen fogyasztása egészségmegőrző jellegű, áll az illetékes müncheni minisztérium közleményében. A xantohumol ugyanis ún. antioxidáns hatású vegyület, amely képes semlegesíteni a sejtekre káros, oxidatív szabadgyököket.

A München melletti Weihenstephanban kifejlesztett eljárás segítségével a szokásos sörök xantohumol tartalmának tízszeresével rendelkező ital készíthető. A legegészségesebb "folyékony kenyér" egyelőre azonban csak laboratóriumi körülmények közt állítható elő. A jelentések szerint az új ital kalória- és alkoholtartalmát tekintve alig különbözik a többi seritaltól.

2000 augusztusában Donald Buhler és kollégái (Oregon Állami Egyetem, Corvallis) elsőként azonosította a xantohumol-molekulákat. A xantohumol eddig kizárólag a komlóból került elő, s igen erős antioxidáns: hatszor hatékonyabb a citrusfélékben s négyszer a szójában talált hasonló hatású vegyületeknél. A kutatók szerint a vegyület különleges szerkezete az, amely a szokásosnál hosszabb élettartamot biztosít számára a szervezetben.

A sörkúrával kapcsolatban mindössze egyetlen nehézség merül fel: a komló áldásos egészségügyi hatásainak maximalizálásához az új sörből is napi 45 litert kellene fogyasztani. Könnyen belátható, hogy az alkohol miatt rövidesen maroknyi sejtből álló agynak kellene működtetni egy alaposan leépült testet. Az új felfedezés gyakorlati haszna tehát valószínűleg egy tablettakoncentrátumban fog megmutatkozni, amely nagy mennyiséget tartalmaz a xantohumol névre hallgató vegyületből.

Biológiai rozsdásodás

A tápanyag szervezetben történő "elégetésekor" szabad gyökök keletkeznek, melyek roncsolják a sejteket, és ez az öregedési folyamatok felgyorsulásához vezet (ezt nevezik oxidatív stressznek, amely egyfajta "biológiai rozsdásodást" jelent). A szabad gyökök semlegesítésében fontos szerepe van az antioxidánsoknak. Ezért nem szabad elfeledkezni antioxidánst tartalmazó élelmiszerek, legfőképp a C- és E-vitamin fogyasztásáról. A két vitamint lehetőség szerint együtt kell bevinni, mert az E-vitamin csak a C-vel együtt fejti ki antioxidáns hatását.

A kutatók szerint az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a keringési és daganatos megbetegedések számos típusát, illetve az Alzheimer-kórt is, bár egy 2000 áprilisában megjelent tanulmány szerint erre még nincsenek egyértelmű bizonyítékok. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a túlzottan sok antioxidáns fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet. Ha sör formájában próbálják meg, akkor bizonyosan...