Bishop életre kel: az eddigi legjobb emberarcú robot

Jól emlékszünk még az Alien című világhírű sci-fi filmből Bishop, az érzőszívű droid arcvonásaira. Az eddig csak a filmvásznon látott tudományos-fantasztikus lények, az ember arcú droidok létrehozásában jelentős lépésnek számít, hogy kutatók megalkották az eddigi legkimunkáltabb robotfejet: a K-botot.

Forrás: NASA
A mesterséges arc képes utánozni mimikánkat

A humanoid robot tekintete a szemek mögé beépített két kamera segítségével képes követni a mozgásunkat, egy számítógép vezérletével a polimer bőr alá ültetett apró motorok segítségével pedig a műarc képes utánozni mimikánkat. A K-bot mosolyog, fintorog, ráncolja szemöldökét, akár még bandzsít is, ha kell. Beépített 24 mechanikus műizma egy másodperc leforgása alatt lemásolja a látott arcvonásokat.

A jövő "filléres" robotjai

A K-bot két kilogrammos fejét az American Association for the Advancement of Science (AAAS) éves gyűlésén mutatták be Denverben, ahol a résztvevők az intelligens robottechnológia újdonságaival ismerkedhettek meg.

"A K-bot a szocializált robotok arca" - állítja David Hanson, aki korábban a Disney stúdiónál dolgozott, ma viszont a University of Texas (Dallas) doktorandusza. "A jövőben a K-botokon keresztül fogunk érintkezni a robotokkal." A találmány egyik kiemelkedő előnye az ára: a robotba beépített műszerek költsége nem haladja meg a 400 USA dollárt, és Hanson úgy véli, ez a költség is lényegesen csökkenthető.

Tovább a droidi úton

"Célunk, hogy a K-bot arca - miután további fejlesztések nyomán kisebb és könnyebb változatát kifejlesztettük - tömeggyártásra kerüljön, és minél több kutatóintézetbe eljusson" - magyarázza Hanson. "Ha ez megtörténik, a robotarc fejlesztése minden bizonnyal felgyorsul majd. A világ minden tájára eljutnak majd a laboratóriumokba a K-botok." Eljön az idő, amikor "a mesterséges intelligencia számos összetevőjét egyetlen humanoid robotban gyúrják össze. És ebből a mesterséges arc sem hiányozhat."

KAPCSOLÓDÓ CIKK