Az emberszabású robot és az emberi beszéd

2005.07.01. 11:56

A két lábon járó másfél méter magas, ötvennyolc kilónyi robotot több mikrofonnal, továbbá a szóbeli utasítások forrását lokalizáló kamerával szerelték fel. A tervek szerint - gördülékenyebbé téve az irányító és a gép kommunikációját - valós környezetben ismeri majd fel az emberi beszédet.

Prométheusz

Köztudott tény, hogy emberszabású robotokat a világ más tájain - elsősorban az Egyesült Államokban - is hoznak létre, de Japán az élenjáró.

A kutatók komplex szerkezeten dolgoznak: a (még a Honda által 1996-ban beindított) Humanoid Robotikai Projekt 2 (HRP-2) keretében fejlesztési stádiumban lévő Prométheusz (Prométhée) jár, látórendszerrel szerelték fel, jelenleg pedig beszédfelismerés-funkciókkal bővítik.

Az államilag szponzorált HRP-2 igazi csapatmunka: a japán Gyártástudományi és Technológiai Központ vezeti, a munkák a Kawada Industries és a Fejlett Ipari Tudomány és Technológia Nemzeti Intézetének (AIST) Humanoid Kutatócsoportja (HRG) között oszlanak meg. A kar tervét a Yaskawa Electric Corporation, a látórendszert a Shimizu Corporation Látás Kutatócsoportja jegyzi. (Prométheusz küllemét az a Yutaka Izubuchi álmodta meg, akinek a robotjait több kultikus japán rajzfilmben - animében - megcsodálhattuk.)

Jár, talpra áll, táncol

A HRG a humanoid robotokra vonatkozó alaptechnológiákkal foglalkozik: designnal, mozgásirányítással és tervezéssel, szimulációval, továbbá (a jelenlegi projekt esetében) beszédfelismeréssel. A gép két lábon történő (maximum két km/h) közlekedéséhez mozgásminta-generálót, illetve a visszacsatolások alapján biztosítandó egyensúlyért felelős programot dolgoztak ki.

Sikeresen: többé-kevésbé emberi módon jár-kel, képes álló helyzetből felállni, és viszont (azaz, ha elesik, feltalálja magát) sőt, némileg a klasszikus japán bandai táncot, valamint a szigetország jellegzetes ütőhangszerén, a taikón való dobolást is elsajátította.

A cikk további része az Agent Portal oldalán olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK