Interaktív androidnő, Repliee Q1

2005.08.01. 13:53

Japán kutatók bemutatták az eddigi legemberszerűbb robotot, a Repliee Q1-t. A humanoidok egyik rendeltetése az emberrel történő természetes kommunikáció. Nem különleges alkalmakkor, hanem főként hétköznapi élethelyzetekben kell interaktív kapcsolatot létesíteniük velünk. Sikerükhöz nemcsak hitelesen kell mozogniuk, hanem küllemükben is hozzánk kell idomulniuk - véli a Repliee Q1 tervezője.

Hiroshi Ishiguro professzor az Oszakai Egyetem Intelligens Robotikai Laboratóriumában dolgozik. Az emberszerű tulajdonságokkal, például velünk azonos, vagy nagyon hasonló mozgásmechanizmusokkal rendelkező robotokat nevezi androidoknak.

Humanoidok, androidok

A Laboratóriumban régóta fejlesztenek humanoidokat. Abból az alapkérdésből indultak ki, hogy mi lehet az embert a számítógéppel összekötő leghatékonyabb interfész. Kezdők számára az egér és a billentyűzet használata egyaránt okozhat fejtörést. Ráadásul az információcsere általában (szavakkal, gesztusokkal, arcjátékkal, stb. folytatott) beszélgetés formájában történik. Hasonló kommunikációt humanoid robotokkal is folytathatunk - állítják a Laboratórium tudósai. Általuk valósul meg a legkönnyebb, legtermészetesebb ember-gép interakció.

Eleinte nem androidokra, hanem "egyszerű", de a Homo sapienstől jól megkülönböztethető humanoidokra összpontosítottak: Eveliee P1, Robotvie-IIS, Robovie-II, Robotvie-M, Robovie-III, Robovie-R egyaránt két lábon, de legalábbis felegyenesedve közlekedő masinák, embernek vagy műembernek viszont senki nem nézné őket.

"Sok robotot terveztem már, és elég hamar rájöttem, mennyire fontos a kinézetük" - nyilatkozta Ishiguro. "Az emberszerű külső erőteljes jelenlétet ad nekik." Hangsúlyosabbá teszi, hogy velünk egy helyiségben tartózkodnak. (Nehéz eldönteni, hogy a mozgás, vagy a küllem a fontosabb - teszi hozzá a kutató.)

A japán kislány és a japán nő

Repliee Q1 úgy néz ki, mint egy ötéves japán kislány. Élő ember alapján modellezték. Fejét kilenc irányba képes mozgatni, karjával szintén tesz mozdulatokat. Bal karján a bőr alá ültettek négy rendkívül érzékeny, különböző nyomásokra változó reakciókat biztosító tapintás-szenzort.

A cikk további része az Agent Portal oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK