Receptköteles marad az esemény utáni tabletta

Vágólapra másolva!
Az anya és a magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva döntött úgy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), hogy a jövőben sem lehet vény nélkül kapni az esemény utáni fogamzásgátló tablettát.
Vágólapra másolva!

Nem lesz vény nélkül kapható az esemény utáni fogamzásgátló tabletta - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Az intézet csütörtökön hivatalból megváltoztatta azt a korábban már módosított forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. "A szervezet az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva döntött így" - indokolták a döntést.

Az esemény utáni tabletta vény nélküli kiadhatóságához szükséges eljárási folyamata még 2009 novembere és 2011 márciusa között zajlott. A GYEMSZI főigazgatója, Török Krisztina, miután tudomást szerzett az eljárásról, tájékoztatást kért arról, hogy a vény nélküli átminősítés esetében az elvárt biztonsági feltételek teljesíthetőek-e, illetve milyen további módosítások válhatnak szükségessé a nők és a magzat egészségének védelmének érdekében.

Azt is vizsgálták, hogyan garantálható a gyógyszer kiadásakor, illetve a készítmény alkalmazásakor, hogy azt kizáró egészségi állapot nem áll fent, továbbá hogy az illető egy hónapon belül nem veszi-e be ismét a gyógyszert, és hogyan ellenőrizhető, hogy a kiadást megfelelő felkészültségű szakember végzi.

Korábbi információk szerint augusztus elsejétől a 16 év feletti nők már itthon is vény nélkül vásárolhattak volna esemény utáni tablettát.