Elsüllyedt német tengeralattjárókat találtak Amerikában

Vágólapra másolva!
Csaknem hetven évvel a második világháború után egy elsüllyedt német tengeralattjárót fedeztek fel búvárok az Egyesült Államok keleti partjainál, míg egy másikat a Churchill folyóban sejtenek Kanadában.
Vágólapra másolva!

A New England-i Nantucket-szigetnél felfedezett tengeralattjáró az U-550-es, amely 1944 áprilisában süllyedt el ütközetben ellenséges vizeken - írta a Boston Globe. A másik hajó Kanadában, Új-Fundland és Labrador tartományban feküdhet hullámsírban, a Churchill folyó fenekén.

A Toronto Star szerint a még pontosan nem azonosított roncs a Muskrat-vízesésnél, 200 kilométerre az Atlanti-óceán partjától van. Az U-550-est már több mint húsz éve keresik - idézte fel Joe Mazraani búvárrégész. "Ezzel sikerült megoldani a második világháború egy újabb rejtélyét" - tette hozzá. A tengeralattjáró a hírek szerint megdöbbentően jó állapotban van.

Forrás: Wikipedia
Az U-550-es tengeralattjárót elhagyja a legénysége, miután amerikai hajók megtámadták

A náci Németország annak idején az Atlanti-óceán északnyugati vidékére küldött tengeralattjáróival próbálta elvágni az amerikai erők Európába szánt utánpótlását. A műveletek során számos amerikai hajót ért német torpedótámadás, de sok tengeralattjáró is odaveszett mélyvízi bombáktól.

Az U-550-es is egy ilyen támadás nyomán süllyedt el. A tengeralattjáró 1944 áprilisában észrevett egy amerikai konvojt, amelyben az SS Pan-Pennsylvania nevű tanker haladt. Sikerült megtorpedóznia a hatalmas szállítóhajót, de a németek rosszul kalkuláltak: azt hitték a tanker kísérőhajói már eltávoztak. Ehelyett azok vízibombákkal felszínre kényszerítették a német tengeralattjárót, majd az egyik amerikai hajó, a USS Gandy neki is hajtott az U-550-esnek. Ezután tűzharc következett, végül a német legénység egy részét az amerikaiak kimentették, a többiek a tengeralattjáróval együtt süllyedtek el.

Az U-550-es keresése különösen nehéz munka volt, mert terebélyes vidéket kellett átfésülni - mondta el Mazraani. A kutatók már épp azon voltak, hogy feladják, amikor szerencsével jártak. Mazraani csapata egyelőre nem árulta el a német tengeralattjáró pontos helyét - attól tartva, hogy más búvárok is megpróbálnak lecsapni rá. Azt sem közölték, hogy milyen mélyen fekszik az U-550-es.

A Churchill folyóban fekvő roncsra úgy akadtak rá szakemberek, hogy 2010-ben három eltűnt férfi után kutattak. Ennek részeként szonárfelvételeket készítettek a mederről. Most újra elővették a felvételeket, és megállapították, hogy egy tengeralattjáró roncsai vehetők ki rajtuk. A Churchill folyó elég mély ahhoz, hogy tengeralattjárót rejtsen. Egy német hajónak sikerült a második világháborúban a Szent Lőrinc folyón 300 kilométerre jutnia a szárazföld belsejébe.