Középkori hajóroncsokat találtak a Dunában

hajóroncs, Dráva
Vágólapra másolva!
Az Argonauta Kutatócsoport augusztusban bukkant a Dunában arra a középkori folyami szállítóhajóra, amely a legritkább régészeti leletek közé tartozik Európában.
Vágólapra másolva!

A magyar búvárrégészek 12 hónapon belül már a harmadik középkori hajóroncsra találtak rá. Ezekhez hasonló az egész kontinensen alig tucatnyi akad, és kedden már a Discovery News is beszámolt a magyar felfedezésekről.

Dr. Tóth János Attila, az Argonauta Kutatócsoport vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a Tahitótfalu környéki a legígéretesebb az eddigi leletek közül. A dunaföldvári és a ráckevei hajómaradványok ugyanis rosszabb állapotban vannak. Tahitótfalunál most olyan középkori folyami szállítóhajóra bukkantak, amelynek a rakományából egy fazék is előkerült. Sőt miután az első feltárásnál csak a roncs egy darabját, a zátonyból kiálló részeket lokalizálták, abban bíznak, hogy a lapos fenekű vízi jármű kavicsokkal borított többi részén, a hajótestben még további leleteket találnak. Idén ezért egyszer még biztosan visszatérnek a helyszínre, hogy legalább egy rajzos dokumentációt készítsenek, mondta Tóth, aki közelebbről nem akarta megnevezni a roncs helyét, nehogy az amatőr kincskeresők áldozatául essenek a maradványok.

A hajó oldalfala is előkerült

A kutatócsoport a rakomány újabb darabjainak előkerítésén túl a jármű oldalfalát is szeretné megvizsgálni. A lelet ugyanis igen jó állapotban van, és az is bíztató, hogy még kis vízállásnál is befedi a roncsot a Duna, így az amatőr kincskeresők nem teszik tönkre a leleteket, ahogyan az például Dunaföldváron történt egy 14. századi hajómalom roncsával. (A dunaföldvári hajó feltételezhetően egy 1327-es fegyveres akció során szabadulhatott el, amikor egy közeli birtokot megtámadtak a katonák.)

Forrás: Tóth János Attila, buvarregesz.hu
Egy gerenda a hajóból (fotó: buvarregesz.blog.hu)

A Tahitótfalu közelében előkerült hajó építészeti jegyeit tekintve párhuzamba állítható a dunaföldvári és a még nem keltezett, 2011 decemberében előkerült ráckevei hajóval. A vasszegek használata a kényes pontokon, illetve az egyetlen fából készült oldalelem végének lefaragása a ráckevei hajóval mutat szorosabb párhuzamot. A két hajó mérete is hasonló lehetett, bár a most előkerült roncs nagyságát egyelőre csak becsülni tudják a kutatók.

Forrás: Tóth János Attila, buvarregesz.hu
Kovácsoltvas szeg (fotó: buvarregesz.blog.hu)

Tóth elmondta, hogy a most előkerült szállítóhajókhoz hasonlóak a Duna magyarországi szakaszán korábban nem nagyon voltak ismertek, fehér foltnak számítottunk a középkori folyami hajózást tekintve. Most viszont felzárkóztunk Lengyelország, Németország (Rajna-vidék) és Franciaország mögé, eddig ezekben az államokban került elő néhány - még tucatnyira sem tehető - hasonló lelet.

Hol rejtőzik Mária királyné kincse?

A magyar búvárrégészeknek nemcsak a sekélyebb vízben, a mellékágak környékén előbukkanó leletek felkutatása a célja. A Duna fősodrában, valahol a Duna-kanyarban süllyedt el Mária királyné kincse 1526-ban, amikor II. Lajos király özvegye a mohácsi csata után értékeit menekítette. Hatvan hajó indult útnak a folyón felfelé, amikor megtámadták őket. Az elsüllyedt kincs megtalálása régóta vágya a hazai kutatóknak, de ehhez egészen speciális és drága felszerelés kellene, így még tovább kell várni e kutatások beindulására.