Jézus felesége: hamisítvány is lehet a lelet

Vágólapra másolva!
Vitatják a hitelességét annak a papirusztöredéknek, amely Jézus esetleg feleségére utal. Egy papiruszszakértő egyértelműen hamisítványnak tartja a töredéket.
Vágólapra másolva!

Élénk vitát váltott ki Rómában, a kopt tanulmányok 10. nemzetközi konferenciáján az a 4. századi papirusztöredék, amely az első ismert utalást tartalmazhatja Jézus állítólagos feleségére. A szakértők többsége kételkedik a dokumentum hitelességében.

A 3,8 centiméterszer 7,6 centiméteres sárgásbarna töredék egy magát megnevezni nem kívánó magángyűjtőé. A tulajdonos 2011 decemberében mutatta meg a papiruszt a Karen Kingnek, a Harvardi Egyetem professzorának, a korai kereszténység szakértőjének, aki több kutatóval történő konzultáció, elemzés után ismertette a szöveget a római konferencián.

Forrás: Harvard Divinity School
A kopt papirusztöredék, amelynek hitelességét vitatja több kutató is

A kopt nyelven íródott szöveg nagy valószínűséggel 2. századi görög textus fordítása, egy dialógus töredéke, amelyben Jézus feleségeként utalhat egy nőre, Máriára. Semmit sem lehet tudni az ókori dokumentum felfedezésének körülményeiről, az azonban biztosra vehető, hogy Egyiptomból származik.

Stephen Emmel, a Münsteri Egyetem koptológusa szerint bár a szöveg fordítása pontos, kérdéses, hogy autentikus dokumentumról van-e szó. "A töredék kinézete, valamint a helyesírás alapján nem árt az óvatosság" - fogalmazott szerdán Stephen Emmel.

A konferencia másik résztvevője, Alin Suciu, a Hamburgi Egyetem papiruszszakértője egyértelműen hamisítványnak tartja a töredéket. Hani Szadak, a kairói Kopt Múzeum főigazgatója közölte, hogy az egyiptomi illetékesek mostanáig semmit sem tudtak a töredékről. "Személy szerint nem tartom autentikusnak a papiruszt. Amennyiben valóban Egyiptomban került volna elő, hallottunk volna róla, mielőtt a lelet elhagyta volna az országot" - hangoztatta Szadak.

Karen King köszönettel fogadva kollégái visszajelzését elismerte, hogy vannak még kérdések a töredékkel kapcsolatban. Mint rámutatott, tervezik elvégezni a tinta vegyelemzését, hogy kiderítsék, kémiai összetétele megegyezik-e az ókorban használtakéval.

Szerdai cikkünkben, a hír ismertetésekor már írtunk arról: a Harvard Egyetem által kiadott kommünikék sem állítják a papirusztöredékről, hogy az minden kétséget kizáróan hiteles lenne.

Ha a kopt nyelvű töredék valódinak bizonyulna, akkor sem biztos, hogy az a szöveg, amely olvasható rajta, megfelel a valóságnak. Attól ugyanis, hogy egy régi papirusz valódi, tehát tényleg a 4. századból származik, még nem feltétlenül igaz, hogy Jézusnak felesége lett volna. A papirusz ugyanis jóval Jézus halála után készült, sőt a töredéken olvasható szöveg sem összefüggő.

Éppen ezért hangsúlyozta Karen King, hogy nem a papirusz állításai fontosak, hanem az, hogy az ókereszténység idejében vita folyt a cölibátusról, a nők helyzetéről, és mindeközben Jézus házasságának a gondolata is felmerült a hitvitákban.