Rituális szex egy újabb rejtélyes papiruszon

Vágólapra másolva!
A Jézus feleségére utaló lelet után most egy másik, majdnem kétezer éves papirusz került elő. Egy kitalált történetet ír le, amely utalásokat tartalmazhat a papok közötti rituális szexre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban bejárta a tudományos világsajtót egy a Kr. u. 4. századból származó, kopt nyelvű papiruszról szóló hír. Ez Jézus esetleges feleségére tett homályos, egyelőre nem bizonyított utalásokat. Azóta a hitelességét meg is kérdőjelezték egyes szakértők. Időközben maga a Harvard Egyetem is - amelynek kutatója, Karen King állt elő a papirusszal - közölte: egyelőre nem publikálják King tanulmányát a papiruszról.

Nem véletlen, hogy egy most előkerült másik papirusztöredék, amely szintén hiányos, és ezért nehezen értelmezhető szövegrészleteket tartalmaz, még nagyobb óvatosságra inti a papiruszt leíró tudósokat is. Egyelőre nem is nyilatkoztak a sajtónak, csak tudományos cikkükre hivatkoztak, amely az Enchoria című szaklapban jelent meg.

A most elkerült papirusz 1900 éves lehet, és az ősi egyiptomi nyelvek, illetve írások közül a démotikus verzióban készült. Egy kitalált, fiktív történetről van benne szó, amely utalásokat tartalmaz rituális szexre is.

Ivás, evés, éneklés - és szex

A dokumentumban szó esik ivásról, evésről, ünneplésről és éneklésről, és a már említett rituális nemi aktusokról is. Mindez Mut istennő nevében történhetett volna az egyiptomi "mese" szerint. (Mesének nevezi a történetet a LiveScience is, amely beszámol a papirusz felfedezéséről, s maguk a kutatók sem nevezik másként a sztorit.)

A mesében ugyanis vitatható megjegyzések bukkannak fel, amelyek a kutatók - Richard Jasnow, a Johns Hopkins Egyetem és Mark Smith, az Oxfordi Egyetem munkatársa - szerint azt szimbolizálják, mintha a papok egymás között szexuális "aktivitást" fejtenének ki.

Új irodalmi műfaj?

Ez tulajdonképpen egy eddig ismeretlen egyiptomi irodalmi műfaj felfedezését is jelenti a tudósok szerint, akik a papirusztöredék fordítását közölték az Enchoriában. A kutatók "cult fiction"-nek nevezték el, amit magyarra nehezen lehet lefordítani - "kultuszfikciónak", "kultuszirodalomnak" hívhatnánk talán. (Az angol "pulp fiction" kifejezés ponyvaregényt jelent, így a kutatók esetleg "vallási ponyvára" is gondolhattak az elnevezéssel.)

A "cult fiction", mint műfaj megfelelőnek tűnhetett az adott korban, hogy a legkényesebb témákat is feldolgozzák a papirusz szerzői - véli Jasnow és Smith. Nemcsak szexről, hanem más, hasonlóan kényes ügyekről is fiktív művekben írtak az egyiptomiak - a kutatók szerint.

A papirusz a római időkből származik, alighanem az egyiptomi Tebtunisz faluból. Jelenleg Firenzében vizsgálják, az olasz Istituto Papirologico "G. Vitelli"-ben. (Ennek kapcsán érdemes emlékeztetni arra, hogy a papiruszok hitelességét a forráskritika lezárása és a természettudományos anyagvizsgálatok alapján lehet majd kimondani, addig bármiféle határozott kijelentéssel óvatosan kell bánni egy több ezer éves szöveg előkerülésekor. Így a papirusz hitelességét még nyilvánvalóan további vizsgálatoknak kell igazolniuk.)

A mese többször utal szexre - egy beszélő például Mut istennő "tiszteletekor" erre szólít fel: "Igyál igazán. Egyél igazán. Énekelj!" aztán "végy fel ruhát, kend be magad, fesd ki a szemed, és élvezd a szexuális örömöt". A történet a szakértők szerint fiktív, mert olyan főneveket használnak az egyiptomiak benne, amelyek csak kitalált szövegekben fordulnak elő.

Újabb részletek kerültek elő

Ugyanakkor az egész történet töredékes, nem lehet tudni, hogy a leírás hogyan fejeződik be. Mindenesetre egy olyan személyről van benne szó, aki Mut istennőt tiszteli.

Amikor megkeresték a LiveScience munkatársai, az Oxfordban dolgozó Smith nem válaszolt a kérdésekre. Közölte, hogy minden, amit mondani akartak, benne van a tanulmányukban. Azt is elárulta azonban, hogy a töredékes szöveg újabb részleteit fedezték fel időközben, így elképzelhető, hogy az eddig hiányzó részletek alapján az egyiptomi történet nagyobb része megismerhető lesz a közeljövőben.